BackPackLady: Už nikdy nechci být turistka

21. srpen 2016

Míň než 10 000 korun na měsíc? Včetně letenek, ubytování, dopravy a víz? Michaela Bugrisová alias BackPackLady cestovala 6 měsíců po Asii. Stopovala, spala u místních a cestu po 8 zemích pořídila hodně levně.

Malajsie, Singapur, Kombodža, Vietnam, Honkong, Bali, Thajsko a Barma. To jsou státy, které se vešly do 6,5týdenního itineráře mladé krnovské BackPackLady. „Původně jsem si myslela, že toho stihnu víc, ale nemělo smysl spěchat. Cestu jsem navíc plánovala minimálně a nechávala se vést náhodou a levnými letenkami.“ Část své cesty absolvovala s jinými batůžkáři, část s kamarády a známými, se kterými se její cesta protnula. „Ve Vietnamu jsem našla druhou rodinu,“ říká Michaela, která v každé z osmi navštívených zemí nocovala u místních a právě ve vesnici ve středním Vietnamu se zdržela dva týdny v rodině, které i pomáhala v jejich pouličním občerstvení:

Michaela se stravovala na tržištích, a než se někde ubytovala nebo najedla, obešla několik konkurenčních podniků pro srovnání. „V Kambodži jsem bydlela za 2 dolary na noc. Někdo by možná nad kvalitou ubytování ohrnul nos, ale já to musela zkusit už kvůli té ceně,“ usmívá se. Část cesty stopovala, část projela na motorce. Vietnam jí přirostl k srdci nejvíc, ale celou JV Asii považuje za maximálně vstřícnou oblast, kde jsou lidé velmi milí.

„Začínala jsem s velkým batohem, ale postupně ztrácelo smysl ho pořád tahat a ještě platit za zavazadlo v letadle,“ říká Michaela. Čím dál větší smysl jí dávalo trávit čas s místními lidmi místo navštěvování památek. O zkušenostech, které nasbírala, a svých zážitcích psala články a vedla si facebook. Teď se zaměřuje hlavně na Česko. „Zajímají mě regionální tradice i jídla. Baví mě navštěvovat různé místní události, poznávat je a taky fotit.“

03689109.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.