Běhat je základ, kámo, základ

17. srpen 2022

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu neuvítaly nikoho. Byly totiž live na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, kam Zuzana dorazila vlakem se tříhodinovým zpožděním. Na vině nebyl dopravce, ale Zuzanina špatná dedukce plus nástup do vlaku směrem Křižanov. Buchtí živák se ale nakonec odehrál, byť s jiným hostem, neboť ten původní už na to neměl nervy a čas. 

Buchty nakonec přivítaly v rozhlasáckém stanu dokumentaristku a běžkyni Zuzanu Dubovou. Prvních asi deset až dvacet minut moderátorky popisovaly genezi výběru hosta. Předposledním kandidátem na hosta byl toho dne Zuzanin kamarád Pavel, ten se ale spálil na slunci a nechtěl tedy vystoupit. Navrhl pak Zuzku Dubovou, která kupodivu svolila.

Řeč se pak stočila na téma běhání, svalů a mentální hygieny po běžeckém výkonu. Dobrá nálada prý Zuzaně vydrží ještě cca 2 hod po svléknutí dresu, smysl pro fair play ale může implementovat během celého dalšího života. Zuzka začala popisovat konflikt se svým přítelem běžcem, když spolu stoupali na jakýsi hřeben a ona byla na jeho vkus příliš pomalá. Zuzana ho kvůli jeho spěchu označila za pravičáka a Ivana zmínila, že by se možná mohli rozejít a u toho se pochlubila, že se v posledním měsíci také rozešla se to svým chlapcem.

Protože je Zuzka Dubová dokumentaristka, nemohlo to zůstat bez povšimnutí. Doporučila jakožto autorka tvorby pro děti film Dívka s mušlí, který Ivana považovala za pornofilm.

Pak se dostali ke slovu i diváci se svými všetečnými dotazy. Zajímalo je, kdo z žen má ADHD a zda znají rozdíl mezi ekokůží a koženkou.

Zuzana s Ivanou ještě Zuzce jakožto režisérce navrhly, že by mohla natočit dětský film Anální žlázky v hlavní roli s Miroslavem Donutilem a mohlo se jít pomalu domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že i ve vás se skrývá maratónský běžec.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.