Bídná chvála cti rytířské

28. květen 2009

Film Jménem krále měl být původně pilotem televizního seriálu, ale nakonec putuje do českých kin jako ojedinělý zástupce žánru středověké detektivky. Jakkoli v kontextu české kinematografie může podobný pokus budit jisté sympatie, Jménem krále svými kvalitami neposkytuje ani sebemenší prostor pro shovívavost.

Bohužel jen potvrzuje fakt už dostatečně známý: dobrých detektivek a dobrých středověkých "rytíren" je méně než šafránu.
Zásadní selhání celého projektu představuje scénář, který na základě svých novel Osudný turnaj a Vražda v ambitu sepsal Vlastimil Vondruška. Jménem krále má být napínavou detektivkou ze 13. století, kdy znepřátelení páni z Dubé a z Vartemberka mírní rozpory zásnubami svých dětí. Jenže na hradě Vartemberku dojde k vraždám, které hrozí křehký smír porušit. Naštěstí se na místě nachází královský vyslanec Oldřich z Chlumu, který se pouští do vyšetřování...

00930157.jpeg

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Vondruška porušil zlaté pravidlo kvalitní detektivky. Divák totiž velice snadno vyluští celou rovnici mnohem dříve než Oldřich, a to především vinou schematických postav, jejichž vzájemné animozity a vztahy jsou klíčem k celé záhadě. Ani snaha zamaskovat rozuzlení klišovitými detektivními rébusy nevede k ničemu jinému, než k nudné a záhy odkryté pravdě. V ději zcela chybí tolik potřebné alternativní řešení, narativní klam a zvrat. Žádné nástrahy, žádné svádění z cesty, pouze lineární pouť špatně napsanými dialogy a otřepanými epizodami ze života středověkého člověka.

Jménem krále nepřesvědčí ani jazykovou stylizací, která osciluje mezi pokusy o archaický tón a obecnou češtinou. I v ústech dobrých herců zní repliky škrobeně, o to více, že režisér Petr Nikolaev často používá detailu. Přehrávání a neohrabaný patos jsou vůbec průvodním jevem filmu, který svým pojetím odpovídá spíše televizní pohádce, nicméně vnáší do hry "dospělá" témata jako čest, boží spravedlnost či královský majestát. V matně se ploužícím panoptiku šlechticů i nuzáků už ani nepřekvapí spartánská výprava, nepadnoucí hudba a bezkrevná režie. Vše splývá v jeden nezáživný a nechtěně komický celek, který není ani napínavý, ani inteligentní.

00930160.jpeg

Jménem krále neobstojí jako detektivka, o to méně jako drama. Divákovi sděluje polopaticky to, co sám dávno může vytušit a navrch přidává neohrabané archaizující fráze, které mají vyvolat étos středověkého světa.
Vzbuzují žel jen nepříjemný dojem scénáristické neschopnosti a bídné úrovně české kinematografie, která jakoby jednou nohou uvázla v laciných kulisách a myšlenkové nezralosti televizních inscenací "na jedno použití".

autor: Vít Schmarc
Spustit audio