Black Lips vydávají nové album

12. březen 2009

Divoký kvartet z atlantské Georgie - Black Lips - je v playlistu Radia Wave častým a vítaným hostem. Z jejich aktuálního (už pátého studiového) alba 200 Million Thousand jste mohli ochutnat už dvě písně.

Fanoušci je milují, zato promotéři se křižují, jen zaslechnou jejich jméno. Black Lips dřív provázela pověst likvidátorů klubů (doporučuju vám si na internetu najít třeba legendární závěr vystoupení v londýnském Heaven), a přestože se údajně už trochu uklidnili, jejich koncerty stále obnášejí solidní dávku provokací, jako je obnažování se a močení na pódiu, homoerotické náznaky a podobně. Například pro pořadatele jejich nedávného indického turné tohle bylo tak silné kafe, že Black Lips museli šňůru okamžitě ukončit a nakvap opustit zemi, aby prchli před tamilskou policií. Ostatně posoudit jste mohli sami při jejich loňském vystoupení v pražském klubu 007. Tam jsem ještě chyběl, ale po albu 200 Million Thousand už tuhle chybu nezopakuju.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

00879989.jpeg

Je to totiž vynikající deska. Přináší čerstvou a lahodnou dávku šedesátkami nacucaného garážového psych-rocku, který sami Black Lips označují jako "flower punk". Kapel, které znějí jako Velvet Underground na speedu, je určitě spousta. Black Lips se mezi nimi ale zviditelňují svým drzým šarmem a manickou energií, která láme ledy i krky kytar. Se zvukem si tihle všeho schopní hipsteři dělají, co chtějí - a co bedny snesou, takže se připravte na pořádně zahuhlanou a přeřvanou jízdu.

Přečtěte si více o skupině Black Lips

Nerad bych ve vás ale vzbudil dojem, že 200 Million Thousand je jednolitý blok punkových vypalovaček. Opak je pravdou. Vedle odpíchnutých garážových vysypávek na albu najdete velvetovsky rozhrkané hypnotické mantry i dusné balady potácející se na hraně deliria. Ostatně punkový duch se nad deskou spíš vznáší v podobě špinavé pouliční dravosti a provokativní nadsázky, která musí šosákům všeho druhu působit žlučníkové záchvaty už při pohledu na nevkusné kníry hudebníků. Black Lips klidně vystřihnou roztomilou girl-bandovou retro melodii a vzápětí vám vyrazí dech temným a horečnatým, téměř triphopovým číslem.

00879685.jpeg

200 Million Thousand je při vší sympatické klackovitosti velmi zralá a zajímavě barevná deska. Nemůžu se dočkat, až Black Lips přijedou do Prahy znovu a já uslyším, jakou paseku s těmihle skvělými skladbami napáchají naživo.

autor: Robert Candra
Spustit audio