Bloc.2012: Weekend elektronických snů

8. červen 2012

Ve Velké Británii si na nedostatek kvalitních hudebních festivalů opravdu stěžovat nemohou.

Našlapané line-upy jsou sice často vykoupeny ne zrovna levnými vstupenkami, ale když by si měl člověk vybrat během léta jediný festival a výlet pojmout jako takovou hudební dovolenou, britské království by rozhodně nebylo špatnou volbou.

Kapitolou samou pro sebe jsou pak především ty elektronické, u kterých se myšlenka při pohledu na program velmi často rovná parafrázi na film Woodyho Allena „všechno, co jste kdy chtěli slyšet a vidět na jednom festivalu, ale báli jste se na to byť jen pomyslet“. Třeba takový Bloc.2012, který se letos uskuteční teprve pošesté, ale na jeho line-upu byste to rozhodně nepoznali.

POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s jedním z dvojice hlavních organizátorů Bloc Festivalu Alexem Bensonem

Ryze elektronická víkendová akce se po třech letech konajících se vždy v polovině března u městečka Minehead na jihozápadním pobřeží Anglie nově přestěhovala do samotného srdce Londýna, a to do velmi nadějně vyhlížejícího post-industriálního prostoru London Pleasure Gardens situovaném na břehu Temže, doslova jen pár minut chůze od London City Airport. Ruku v ruce s tím se změnilo i datum konání – nevlídný březen byl vystřídán, co se týče počasí daleko vstřícnějším 6. a 7. červencem.

Aby nedošlo hned na začátku k mýlce: Bloc nepatří mezi ty masové akce, kde stojíte s dalšími desetitisíci lidmi půl kilometru od pódia a musíte se dívat na promítací plátna, abyste vašeho idola vůbec zahlédli. Do loňského roku kapacita festivalu nikdy nepřekročila sedm tisíc návštěvníků, a i když organizátoři počet vstupenek pro letošní ročník oficiálně nezveřejnili, lze celkem s jistotou předpokládat, že se to od těch minulých příliš lišit nebude. Vzhledem k opravdu nabitému line-upu tak poměr seznam vystupujících/cena vstupenky dostává v souvislosti s komorní kapacitou festivalu trochu jiný rozměr.

00987912.jpeg

A teď tedy konečně ten program, který by zasloužil vypsat celý do posledního jména, ale k tomu snad dostatečně poslouží odkaz na oficiální web festivalu http://www.blocweekend.com/lineup/. Vypíchnuto tedy budiž exkluzivnější zastoupení umělců, producentů a projektů, které letos v Evropě jen tak někde neuvidíte. Steve Reich (je potřeba cokoliv dodávat?). DOOM (ano, ten maskovaný Daniel Dumile, který momentálně rozjíždí spolupráci s Jneiro Jarelem). Carl Craig se svým projektem 69. Sandwell District aneb technoidní spolupráce Karla O’Connora a Davida Sumnera. Robert Henke aka Monolake. Anebo třeba Flying Lotus.



Samozřejmě, že stihnout během dvou dnů všech více jak 80 vystupujících je bez roztrojení se zhola nemožné. Ale na druhou stranu, kdy se vám „poštěstí“ mít možnost si vybrat, jestli si půjdete užít naživo skvělého Nicolase Jaara, Squarepusherovu novou AV show k desce Ufabulum, dojmout se u Jamese Blakea, zamávat kšiltovkou na Snoop Dogga, anebo se prostě jen jít vytancovat na Ricarda Villalobose, Scratcha DVA, Four Teta nebo Ceephax Acid Crew... Jedno je jisté – při takovéhle koncentraci kvalitních jmen současné (nejen klubové) elektronické scény jen stěží šlápnete vedle.

02271842.jpeg

Bloc.2012 (6. – 7. červenec 2012, Londýn)

Spustit audio