Bonus: Náměstí kníru

14. listopad 2011

„Divno-hiphopová“ deska Konec civilizace, kterou loni debutoval Bonus jako sólista (možná by mu víc slušelo označení solitér), si vynutila razantně rozdělené reakce, nicméně aspoň jednou ji slyšel snad každý, kdo se zajímá o současnou domácí produkci. Tenhle aktivní hudebník, grafik, promotér, člen Ústředního výboru Silver Rocket a fiktivní tajné organizace Temný síly se teď hlásí s dlouhohrající novinkou Náměstí míru, kterou si probereme rovnou jako Desku týdne Radia Wave.

Bonus je Bonusem teprve od roku 2009, předtím byl světu známý jako Bourek a ještě předtím prostě jako Martin Hůla. I když sám říká, že „byl namočenej snad ve všem možným“, přehled jeho bohatých hudebních aktivit můžeme odpíchnout třeba od labelu Neonarcist, u něhož začátkem milénia vycházely nahrávky Bourka a jeho přátel (například Travolta, Shop Assistant, Ejhle, ale taky Karaoke Tundra). Mimo podzemní kruhy zasvěcených se ovšem Bourek zviditelnil až v kapele Ememvoodoopöká, která v roce 2005 dokonce získala diskutabilní sošku Anděla v kategorii Alternativní a nezávislá scéna za povedené album Dort jak brus. „Emems“ ale rok nato – vlastně na relativním vrcholu – ohlásili rozchod, takže Bourek se mohl naplno vrhnout do projektu Sporto, kterým napáchal ve stojatých vodách tuzemské alternativy ještě větší paseku.
Celý profil této možná kontroverzní, rozhodně ale výrazné postavy domácí scény najdete v Databázi interpretů.

Rubriku Deska týdne sledujte ve vysílání každý všední den v 10:40, souhrn si pak můžete poslechnout v sobotu od 17:00 v pořadu Stopáž.

autor: Robert Candra
Spustit audio