Buchty na téma z maloměsta do většího (malo)města alias do Prahy

21. březen 2018

S milovníkem bruslení a redaktorem v jedné osobě Filipem Titlbachem Buchty probraly křížem krážem, ale hlavně povrchně, téma přesunu do většího města. Filip totiž pochází z města zvaného Březová u Sokolova.

Náš host dlouze (jak jen to v rámci půlhodinového pořadu šlo) vzpomínal na stěhování z rodné hroudy do Olomouce. Zmiňoval často hlavně tamní univerzitu, kterou je podle všeho posedlý minimálně tak jako Zuzana pizzou a Ivana tetováním. Stěhování do Prahy ho prý po mezistanici v Olomouci nijak zvlášť nezaskočilo.

Jako novodobý Karel Klostermann Filip barvitě popsal půdorys rodného městečka včetně oblíbené stráně a výhledu na Sokolov. Aby pořad nebyl ještě plytčí než jindy, pokusily jsme se také o alespoň povrchní definici pojmu venkov. Pro Ivanu je to jako pro odchovanku pražského Žižkova všechno, co není Praha. Zuzana má venkov spojený s asociací mléka a s absencí prodeje čerstvého koriandru, takže má o venkově aspoň o něco jasnější představu než Ivana.

Filip se svěřil, kterou stanici metra v Praze má nejradši a proč. Ivana zavzpomínala na utrpení života v satelitu, což byl její velký životní omyl. Zuzana se svěřila s tím, co jí po přestěhování do Prahy ve srovnání s Brnem chybí.

Chcete si sami vzpomenout na to, proč jste se stěhovali vy? Nebo chcete naházet věci do dodávky a k takovému exodu se rozhoupat? Pusťte si pro inspiraci do uší celé Buchty ve zvuku a hned vám pude líp na (d)uši!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.