Čelisti: Interview s tapírem

8. leden 2015

Upírka, exorcista, Kim Čong-un pod jednou střechou. Jestli tohle není důkaz, že zlo existuje, tak už nevíme.

Napřed trochu exorcismu zatloukáním zrezivělých hřebejků do oltáře české televizní detektivky. Nová minisérie ČT Případ pro exorcistu jasně indikuje, že fenomén Quality TV byl zaznamenán, ale ne pochopen a uchopen smysluplně. To ale Vítovi a hostům Táně Zabloudilové a Šimonovi Holému nebránilo se třemi hodinami chození z místa na místo slušně pobavit. I když většinou na účet sledovaného.

Zábavu, tentokrát řádně výbušnou, sliboval projekt Setha Rogena a Jamese Franca The Interview, který obestřel mediální mýtus „naštvalo i pana Una“. Těžko říct čím. Možná se pan Un prostě chtěl jen pobavit a spokojeně schroupnout pár pražených prasečích oušek u sranda bijáku, ale zjistil, že zpovykaní imperialisté natočili upocenou a nudnou bromanci s minimem humoru. Nebýt té hackovací omáčky, nemělo by The Interview co nabídnout. Team America na tohle vystrkuje holý zadek.

03289064.png

A nakonec prý nejvíc cool režisérka současnosti, mladá Íránka Ana Lily Amirpour. Nevíme. Pokud je cool snaživě odkoukat trademarky mistrů amerického indie a nahodile je rozmíchat v černobílém popkulturním guláši, tak možná. Ale Sama nocí tmou je spíš Twilight pro hipstery, film zahleděný do svého domněle krásného vintage looku, který není ničím jiným než chabou imitací skutečného magnetismu. Zaujetí mělkou vnější pózou. Chceme víc! S těmihle upíry si Jarmuschovy noblesní děti noci čistí boty.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka