Čelisti: Transformace duše a těla v Michaela Baye

30. červen 2011

Čelisti se v poslední červnový podvečer nesou v duchu metamorfózy – tvarové a osobnostní přeměny všech zúčastněných po vzoru aktuální premiéry hračkářského eposu Transformers 3.

Proč se Rosie Huntington-Whiteley proměňuje v hlavě Daniela Řeháka z dlouhonohé modelky v obřího afroameričana? Jak se po nocích převtěluje Vítek Schmarc? Ani Optimus Prime nezná všechny podoby mutujícího vesmíru uvězněn v pompézních střihových montážích režiséra Michaela Baye, který povýšil švenk na náboženství. Mistři vizuálních efektů z Marin County prezentují své vrcholné dílo na pozadí hvězd a pruhů, zatímco sexismus a opatrná satira korporátního světa prorůstá do zábavního pytlíku filmových bonbónů pro děti.

Co tomu říká Jeff Bridges, jenž se má stát v novém filmu jediným nositelem paměti lidstva? A jak s tím vším souvisí hollywoodská posedlost Frankensteinovským monstrem? Odpověď nenaleznete v připravovaném folkovém muzikálu bratří Coenů, ale pouze ve filmově kritickém magazínu Čelisti... na Radiu Wave.

autoři: Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.