Centrum pro nepohodlné novináře

18. červenec 2013

V Praze vzniká České centrum pro investigativní žurnalistiku. Stojí za ním čeští i zahraniční novináři – Kanaďan žijící na Slovensku Thomas Nicholson, Filip Láb z FSV UK a také naši hosté, Pavla Holcová a Ondřej Kundra z Respektu.

„Vůbec nejsem tak skeptická jako většina mých kolegů, investigativní žurnalistika v ČR mi hlavně za poslední rok a půl dělá radost. Jen bych si přála, aby čeští novináři třeba víc sledovali zahraniční trendy, které by jim ulehčily práci,“ otevírá téma rozhovoru Pavla Holcová, novinářka, která má bohaté zkušenosti také díky práci pro Člověka v tísni. Pro investigativní novináře je jeden z důležitých předpokladů pro kvalitní práci přístup ke zdrojům informací, i s tím by jim mělo kromě dalšího nově vzniklé centrum pomoct.

„Vycházeli jsme z modelu dvou, tří podobných zahraničních organizací, které možná trošku překvapivě najdete v Rumunsku a na Filipínách. Zároveň víme, že novináři v Praze mají relativně dobrou podporu ze strany svých redakcí, což se ale o regionálních novinářích říct nedá,“ vysvětluje Pavla Holcová další aktivitu centra – grantovou podporu novinářů v regionech. Ti často postrádají čas i peníze na to, aby se mohli věnovat konkrétním kauzám a také byli nezávislí na vlivu vedení města, příp. dalších zaangažovaných stran.

Termínu „investigativní žurnalistika“ rozumí zdánlivě každý. A mnohdy se za něj mylně schovává třeba i tzv. „leak journalism“. Podle Ondřeje Kundry z Respektu ale i část investigativní žurnalistiky např. v USA, a nejen tam, na únicích informací stojí: „Vzpomeňte si na aféru Watergate, která vedla k odstoupení prezidenta Nixona. Na začátku stála vůle tehdejšího zástupce šéfa FBI poskytnout informace o zneužití politické moci novinářům The Washington Post, kteří na to upozornili.“

02929422.jpeg

Jaká česká média produkují kvalitní investigativní žurnalistiku a jaké konkrétní kauzy se jim podařilo odhalit? Kolik času může práce na jednotlivých tématech zabrat a jak je obtížné nacházet různé zdroje informací? I o tom je celý rozhovor s Pavlou Holcovou a Ondřejem Kundrou.

Spustit audio