Ceny Thálie znají letošní nominace

26. leden 2012

Už podevatenácté předá Herecká asociace Ceny Thálie. Vítěze ve čtyřech kategoriích (činohra, opera, balet a muzikál a opereta) vyhlásí příslušné odborné poroty 24. března. Své favority na nejvýraznější herecké osobnosti zatím divadelní odborníci veřejnosti oznámili prostřednictvím nominací.

Členové kolegia Cen Thálie vybírají už podevatenácté vybírají mezi mimořádnými jevištními výkony v inscenacích, které vznikly v České republice a jejichž premiéra (nebo obnovená premiéra) se u nás uskutečnila mezi 1. prosincem 2009 a 30. listopadem 2010. Současné kolegium má patnáct členů, kteří rozhodují o širších a posléze i užších nominacích; laureáty vybírají tajným hlasováním.

Jako první představila nominované předsedkyně činoherní poroty Jana Paterová. Lucie Žáčková byla porotou vybrána za roli Blanche Dubois v inscenaci pražského Činoherního klubu Tramvaj do stanice Touha. Helena Dvořáková si nominaci vysloužila rolí Ysé v představení Polední úděl pražského Divadla v Dlouhé, Alena Sasínová-Polarczyk ztvárněním Darcy Snelgravové ve hře Blecha Komorní scény Aréna. Mezi činoherci byl nominován Juraj Kukura (role Kukury v inscenaci Kukura pražského Činoherního klubu), Václav Neužil (Mugsy v Dealer´s Choice Dejvického divadla) a Ladislav Špiner (Hendrik v Mefistovi Východočeského divadla Pardubice).

Operní komise, které předsedá Zbyněk Brabec, oznámila nominaci matadorky Evy Urbanové (za Kundry v Parsifalovi v nastudování Národního divadla Praha) a Anny Klamo (za Lakmé ve stejnojmenné inscenaci Severočeského divadla opery a baletu Ústí nad Labem). Za muže byli nominováni Jacek Strauch (titulní role v představení Cardillac ostravského Národního divadla moravskoslezského) a Aleš Briscein (Belamonte v Únosu ze serailu Národního divadla Praha).

02540363.jpeg

Předseda baletní a pantomimické poroty Vladimír Nečas ohlásil nominaci Zuzany Hvízdalové (Christina Daaé ve Fantomu operety v představení Státní opery Praha), Miho Ogimoto (Giselle ve stejnojmenném baletu rovněž Státní opery Praha) a Zuzany Šimákové (Matka v Popelce Národního divadla Praha) za ženy. V mužské podkategorii byli nominováni Jan Fousek (Valmont v Nebezpečných známostech Národního divadla Brno), Michal Krčmář (vévoda Albert v Giselle pražské Státní opery) a Filip Veverka (stejná role v představení Národního divadla Brno).

A konečně v žánru operety a muzikálu byly komisí, jíž předsedá Zdeněk Barták, nominovány Monika Absolonová (Fanny Briceová ve Funny Girl Severočeského divadla opery a baletu Ústí nad Labem) a Hana Fialová (titulní role v inscenaci Marguerite ostravského Národního divadla Moravskoslezského) za ženy, za muže pak Tomáš Töpfer (Henry Higgins v My Fair Lady Divadla Na Fidlovačce) a Dušan Vitázek (Dr. Jekyll v Jekyllu a Hydeovi brněnského Městského divadla).

To jsou tedy úzké nominace na divadelní Ceny Thálie 2011. Vítěze budeme znát 24. března.

autor: Robert Candra
Spustit audio