České dokumentární filmy 2011 - 2012

21. září 2011

Institut dokumentárního filmu a České filmové centrum tradičně představily v pražském kině Světozor přehlídku deseti rozpracovaných českých filmových dokumentů, které by měly být dokončeny během dalšího roku. Loni tyto instituce prezentovaly například snímek Pozemšťané, koho budete volit?, který později získal Cenu Pavla Kouteckého, nebo úspěšný film Medvědí ostrovy. Co se na diváky chystá letos?

Český filmový dokument je na vzestupu. Jména jako Třeštíková, Klusák nebo Hníková znají i běžní návštěvníci kin. V roce 2009 bylo v kinodistribuci uvedeno 13 snímků, loni 14 a za letošek bylo promítáno deset filmů a očekávají se čtyři další. Právě Nesvadbov Eriky Hníkové a Vše pro dobro světa a Nošovic Víta Klusáka bodují i na prestižních světových festivalech.

Údaje Unie filmových distributorů říkají, že divácky nejúspěšnějším českým dokumentem za období od září 2010 do září 2011 byla Nickyho rodina Matěje Mináče o osudech tzv. Wintonových dětí, kterou od letošního března v kinech vidělo skoro 33,000 lidí. Dalšími v pořadí jsou pak Ležáky 42, následované zmiňovanými Nošovicemi, Nesvadbovem a Tantrou.

02440093.jpeg

Institut dokumentárního filmu a České filmové centrum letos nabídly přehlídku deseti rozpracovaných snímků, které by mohly patřit k tomu nejzajímavějšímu, co v nejbližší době na poli českého dokumentu vznikne. Diváci tak mohli v kině Světozor zhlédnout ochutnávky z filmu Pavla Štingla Eugéniové o vědecké ideologii „lepších zítřků", ze snímků Česká vesnice Petera Zacha nebo Kytlice, Zimmer Frei Rozálie Kohoutové, které se věnují otázce česko-německých vztahů a společné historie, nebo sugestivního pátrání Šimona Špidly po stopách obludně absurdní stavby železnice v tajze stalinského Sovětského svazu s názvem Mrtvá trať.

Poslechněte si rozhovory s filmaři (T. Hrubý, P. Slabý, Rafani) uvnitř příspěvku!

Zákulisí politického provozu zachycuje film Daniely Matějkové Zelení aneb Příběhy ze stranického života, etablovaný režisér hraných snímků Vladimír Michálek si zkouší dokumentární postupy v portrétu známého litvínovského hudebníka Baumaxa, Petr Hátle se zase v dokumentu Digital Prints of a Revolution věnuje lidem skrytým za amatérskými videi pořízenými během tzv. Arabského jara. Adaptace se od skupiny studentů FAMU dočkal knižní bestseller Gottland; svou dlouhodobou práci s videem se ve formě filmového traktátu 31 konců/31 začátků chystá završit i umělecká skupina Rafani.

02440094.jpeg

Víc informací hledejte na www.dokweb.net a www.filmcenter.cz. A hlavně - choďte na české dokumentární filmy. Bude na co.

autor: Robert Candra
Spustit audio