Cesta na jih, mnohovrstevná šifra Michala Ajvaze

27. březen 2009

Najít v české literatuře autora, který by dokázal závažné myšlenky propojit se zábavou, je úkol nesmírně těžký. Michal Ajvaz však ukazuje, že rozhodně ne nemožný. Už předchozí román Prázdné ulice nabídl neuvěřitelně komplexní zážitek, literární bludiště, v němž se skrývaly jak znepokojivé filozofické úvahy, tak pasáže nasycené čtivou detektivkou. Nový text Cesta na jih v této tradici úspěšně pokračuje.

Zápletku románu tvoří motiv poutě za poznáním pravdy - odhalením pachatele vraždy dvou nevlastních bratrů a pochopením vražedného motivu. Milenka jedné z obětí a náhodný svědek vraždy se z útržkovitých náznaků pokoušejí rekonstruovat obraz událostí tak, jak se skutečně odehrály. Tímto rysem evokuje Cesta na jih tolik populární šifrové thrillery, ale svou hloubkou a propracovaností literární trend překonává.

00889132.jpeg

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Pravda a poznání v Ajvazově románu nejsou dosažitelné skrze správně rozluštěné hádanky. Za každým rébusem číhá další a každé řešení nabízí jednu z nepřeberného množství cest, kterými se lze ubírat. Svět se proměňuje v zapeklitý labyrint příběhů, které je možno různě vykládat, ale nikdy se nelze dobrat jejich skutečné podstaty. Cesta na jih je tak rozvětveným vyprávěním o mnoha dalších vyprávěních. Vypravěč zprostředkovává to, co sám zaslechl od jiných postav, a nabízí svůj výklad.

Kompozice první části rozsáhlého románu připomíná obrácenou pyramidu, v níž čtenář krůček po krůčku sestupuje do stále dalších a dalších úrovní vyprávění. Ty jsou propojeny společnými motivy, ale žánrově se volně pohybují mezi psychologickým románem, detektivkou, sci-fi, fantasy či filozofickým pojednáním. Neputuje se skutečným světem, nýbrž rozbujelou fantazií jedné z obětí vraždy, sítí nadreálných výjevů i dějů. Ajvaz krkolomnou strukturu vyprávění dokáže mistrovsky kontrolovat. I když někdy stále další a další roviny navozují pocit závrati, ve finále vše perfektně drží tvar a dává smysl.

00267601.jpeg

Druhá část románu nabízí vytouženou odměnu - hrdinové se konečně vydávají na cestu po Evropě, luští rébusy a sestavují možné motivy vraždy. Jenže namísto uspokojivého odhalení pachatele a podstaty zločinu Ajvazovo mystérium pokračuje dál, jih zůstává nedosažitelným ideálem a věčnou touhou po poznání. Detektivka se tudíž stává jen jednou z vrstev v bohatém a těžko vstřebatelném románu.

Michal Ajvaz stvořil pestrou knihu, v níž se v brilantní formě vracejí témata jako možnosti poznání skutečné podstaty světa, umění jako dialog s nicotou i hledání smyslu existence v záplavě matoucích znaků. Knihu po okraj naplněnou tvůrčí invencí a imaginativní krásou, jakou si tváří tvář tajemné prázdnotě může nárokovat pouze literatura.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio