Chladná mise Logos je chválou prázdnoty

27. prosinec 2013

Londýnský producent James Parker alias Logos už několik let patří mezi výrazné postavy dosud explicitně nepojmenované scény na pomezí instrumentálního grimeu a experimentální bass music. S jeho debutovým dlouhohrajícím albem Cold Mission dostává tato hudební komunita s narůstajícím vlivem v tanečním undergroundu konečně svůj definující majstrštyk.

Abstraktní atak mrazivé prázdnoty, který updatuje soundtrack ke sci-fi dystopii filmu Blade Runner optikou neprostupné mlhy padající na londýnská sídliště. Logos vzal agresivní střídmost grimeu a raného dubstepu ze začátku tisíciletí a napojil je na estetiku nekompromisnosti jungleu ze začátku devadesátek. Další inspirace pak pochází z temného ambientu, který se zde zjevuje v podobě zvukového designu postapokalyptických krajin. Žánrové škatulky se nám ale velmi brzy začnou drolit – Logos tady především dekonstruuje představu, že taneční hudba je určená k tancování, a stejně jako spousta jeho jiných kolegů v posledních letech (Lee Gamble, Haxan Cloak) objevuje spirituální rovinu rave horečky a vlastně k tomu ani nepotřebuje beaty. Ty se ve Stasis Jam potácí jako zombie a ve Swarming už spíše zní jako stydlivé klepání na dveře, za nimiž nikdo, ale nikdo nebydlí.

Album Cold Mission je lekcí v zdrženlivosti – kovové beaty a samply se zde vynořují z děsivého, klaustrofobického ticha a znovu se do něj pokorně vrací. Po éře frenetického maximalismu možná deska zvěstuje nový úsvit klubového minimalu. Logos svoje na kost odřené struktury skládá s neuvěřitelnou precizností, na několika místech ale neodolal pokušení pozvat si do tracků spiklence. Undergroundoví klasikové Dusk & Blackdown (na jehož Keysound album vychází) ani nováček Rabit nepřidávají k formulkám nic zásadního, to jeho stálý spolupracovník Mumdance infikuje předposlední skladbu Wut it Do explozivním, až demoličním techstepem v duchu kultovního drum'n'bassového labelu No U Turn a alespoň na chvíli přidá do dezolátních soundscapes energii. Závěrečná Atlanta 96 (Limitless Mix) je pak návratem k tísnivému syntezátorovému minimalismu.

03031058.jpeg

Dlouhohrající debut Logos boduje výrazně i ve výročních žebříčcích – samozřejmě hlavně médií zaměřených na současné podoby experimentální klubové elektroniky, jako jsou Quietus, Juno, Fact Magazine nebo Resident Advisor. V podstatě to znamená, že Cold Mission tak lze doporučit každému, kdo se zajímá o průnik avantgardy a klubové hudby, ještě konkrétněji těm, kteří propadli nahrávkám Emptyset nebo estetice labelu PAN. A v neposlední řadě samozřejmě také každému, kdo se chce projít černočernou krajinou postapokalyptické sci-fi.

Logos – Cold Mission (Keysound, 2013)
Hodnocení: 80 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio