Chuck Palahniuk v Klubu padesátníků

21. únor 2012

O Klubu rváčů se nemluví. O autorovi stejnojmenné knižní předlohy Fincherova filmu Chucku Palahniukovi se mluví dost. My si ho připomeneme v souvislosti s jeho padesátinami, které slaví 21. února.

Prozaik, esejista a novinář Chuck Palahniuk má mezi americkými spisovateli pečlivě budované postavení, které „naznačuje“ už název jeho webových stránek: The Cult. Ty při zběžném pohledu ostatně působí mnohem spíš jako fanklub rockové hvězdy – můžete si objednat trička s názvy jeho románů, prostudovat precizně zpracovanou sadu častých otázek (Věří Chuck na duchy? Jakou hudbu má rád? Píše na počítači, psacím stroji, nebo rukou?) či stáhnout fotky, na kterých sám spisovatel mnohdy vypadá spíš jako svalnatý dělník z doků než jako intelektuál hloubající nad propastmi lidské existence.

Podobně mediálně atraktivní je i Palahniukova životní dráha. Pro začátek: jeho příjmení ukrajinského původu se vyslovuje údajně podle umělé rodové tradice jako kombinace křestních jmen jeho prarodičů Pauly a Nicka. Palahniuk v rozhovorech uvádí, že tento dědeček později (v psychóze po úrazu hlavy) svou ženu zastřelil a než obrátil zbraň proti sobě, hledal po domě další oběti – Chuckův tehdy tříletý otec prý přežil jen díky úkrytu pod postelí. (V roce 1999 ho ovšem zabil žárlivý expartner jeho přítelkyně.)

02561630.jpeg

Po studiu žurnalistiky se Palahniuk krátce živil jako lokální novinář, pak jako automechanik a ošetřovatel umírajících v hospici. Někdejší nositel titulu pro největšího vtipálka na střední škole se také stal členem spolku Cacophony Society, který ujížděl na extrémních kanadských žertících. Už chápete, odkud se brala inspirace pro Palahniukovy bizarně šarmantní postavy a jejich zvrácený humor?

Psát začal Palahniuk až po třicítce, první povídku publikoval v roce 1990. Jeho sedmisetstránkový rukopis debutového pokusu o román ve stylu Stephena Kinga sice nakladatelé odmítali jeden za druhým, ale jeho části se nakonec dostaly do Palahniukovy nejúspěšnější knihy Klub rváčů. Právě až s touto ponurou prózou zaznamenal literární úspěch, který samozřejmě znásobilo legendární filmové zpracování Davida Finchera s Bradem Pittem a Edwardem Nortonem v hlavních rolích.

02561628.jpeg

Od té doby si jako autor užívá naprosté tvůrčí svobody a vydává bestsellery (pořád většinou inspirované jeho skutečnými barvitými zážitky) prakticky každý rok. Pečlivě se věnuje i svým fanouškům – pořádá pro ně speciální setkání a workshopy, veřejně čítává a publikuje výběry z jejich nejlepších prací, na svých stránkách zveřejňuje eseje o spisovatelském řemesle, kde prozrazuje triky ze své „kuchyně“ a podobně. Ve svých padesáti je tedy Chuck Palahniuk na vrcholu kariéry a jeho postavení je opravdu těžké označit jinak než jako KULT.



Knihy Chucka Palahniuka v češtině:
Klub rváčů (Fight Club) - Volvox Globator, 2000; Odeon, 2011
Program pro přeživší (Survivor) - Odeon, 2002
Zalknutí (Choke) - Odeon, 2003
Ukolébavka (Lullaby) - Odeon, 2005
Deník (Diary) – Odeon, 2006
Strašidla (Haunted) - Odeon, 2007
Snuff - Odeon, 2009
Neviditelné nestvůry (Invisible Monsters) - Odeon, 2010
Pygmej (Pygmy) - Odeon, 2010

autor: Robert Candra
Spustit audio