Club Transmediale 2012 – Ať žijí fantomové!

27. leden 2012

Začátek hudební festivalové sezony na konci ledna? Proč ne.

Jestliže krakovský Unsound lze na poli výjimečných elektronických festivalů „s přidanou hodnotou“ považovat za každoroční labutí píseň uplynulé evropské festivalové sezony, pak berlínský týdenní svátek všech milovníků současné experimentální i klubové scény, který se již více jak deset let jmenuje Club Transmediale, je bezesporu jejím stabilním otvírákem, který by v hledáčku každého správného festivalofila rozhodně neměl chybět.

Podobně jako Unsound, i Club Transmediale má každý rok jiné téma (letos ho zastřešuje slůvko „Spectral“), které poodkrývá leitmotiv nejen hlavního hudebního, ale i doprovodného programu čítajícího různé workshopy a panelové diskuze s vystupujícími umělci, výstavy, projekce, prezentace, atd. Tak jako krakovský festival, i ten berlínský totiž nestaví zdaleka pouze na hudební náplni, což ostatně napovídá i jeho ustálený podtitul „Festival for Adventurous Music and Related Visual Arts“.

02397048.jpeg

Dalším sjednocujícím bodem obou festivalů figurujících na opačných stranách festivalové sezony je to, že nezanedbatelná část hudebního programu je pokaždé velmi exkluzivní. Nejinak je tomu i u letošního ročníku Club Transmediale, pro který přichystali jeho organizátoři opět hned několik pozornosti hodných zářezů v programu. O světovou či evropskou premiéru nebo jinak exkluzivní vystoupení se postará mimo jiné legendární německé duo na poli experimentální elektroniky Mouse On Mars (konkrétně půjde o release koncert nového, jedenáctého řadového alba, které vyjde pod názvem Parastrophics na konci února u labelu Monkeytown Records – ano, toho, jejž spravují Modeselektor), dále to bude Roly Porter (premiérové live vystoupení poloviny již neexistujícího projektu Vex’D s debutovým albem Aftertime), Tim Hecker (speciální varhanní koncert vycházející z aktuálního alba Ravedeath, 1972) či zbrusu nový projekt Mohn, který tvoří Wolfgang Voigt (aka GAS) a Jörg Burger (aka The Modernist).

02541348.jpeg

Jeden večer bude také patřit mladému brooklynskému temno-labelu Tri Angle, který do Berlína přiveze mimo jiné své chráněnce Holy Other, oOoOO a především producenta Aleca Kooneho, který se se svým projektem Balam Acab představí živě v evropské premiéře. 30 let existence na letošním ročníku Club Transmediale oslaví také legendární vydavatelství Touch. Na závěrečném dni festivalu vystoupí v neděli 5. února Jana Winderen, Eleh, Hildur Gudnadóttir, Charles Matthews, Marcus Davidson a The Eternal Chord.

Kompletní program je samozřejmě daleko bohatší – za všechny zmiňme ještě například Bena Frosta, Mika Vainia, Shlohmo nebo Ancient Methods. Veškeré potřebné informace lze nalézt na oficiálním webu festivalu, jehož třináctý ročník tentokrát proběhne od pondělí 30. ledna do neděle 5. února především ve dvou berlínských čtvrtích – Kreuzbergu a Friedrichshainu.

02449122.jpeg

Pokud letošní „spektrální“ edice Club Transmediale promění po všech stránkách výživný line-up v nezapomenutelné a silné koncertní zážitky, půjde o ten nejlepší možný vstup do nové festivalové sezony.

Clubu Transmediale se bude věnovat v pondělí od 21:00 Jarda Petřík v pořadu WavetroniQ.

Spustit audio