Clues - nejlepší obrana je útok

18. červenec 2009

"Zas jedna neučesaná," povzdechl by si asi stříbrný měsíc při poslechu debutového alba kanadských noviců Clues z Constellation Records. K citaci z Křemílka a Vochomůrky svádí hned první skladba Haarp pětice z Montrealu, která vystřídá během tří minut psychedelické pasáže, shoegaze vazbení i garážově spěšnou polohu.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Je to teď trend hrát rock a znít nerockově. Vzpomeňme na Dirty Projectors nebo Grizzly Bear. Na rozdíl od nich ale Clues nepobíhají mezi klubem, koncertním prostorem pro "vyšší" hudbu a plenérem, ale zůstávají věrni rockovému fundamentu. On se dal ale od Clues eklektismus docela očekávat. Zpěvák a skladatel Alden Penner, vůdčí postava pětice, totiž podobně rozmáchlým perem disponoval už ve své předchozí štaci v Unicorns. A další složení kapely také přispívá k rozmáchlému rukopisu, posuďte sami. Multiinstrumentalista Brendan Reed získal ostruhy u Arcade Fire, Lisa Gamble u řady kapel odštěpených od monolitu Godspeed You! Black Emperor a ani Ben Borden s Nickem Scribnerem nejsou žádná začátečnická ořezávátka.

00958999.jpeg

POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Clues z Odpolední session

Čím víc se albem prokousávám, tím větší mám pocit chaotického zasypávání vším, co měli členové Clues po ruce. Jednou mi na hlavě přistál probrečený babiččin polštář (You Have My Eyes Now), podruhé zaprášený průvodce Evropou (Perfect Fit) a potřetí jsem se nevyhnul spršce dřevěných odřezků, které kapela našla v sousední dílně (Remember Severed Head). Všechny rozličné ingredience (od lyrického baladického rocku á la Coldplay přes evropské šansonovité a industriální náznaky až k živelnému post punku) ale pochází zpod jedné střechy, jejíž majitelé, přes všechny exotické libůstky, přeci jen vyznávají především rockově nezávislé postuláty.

Nakonec ani ta lavina, kterou Clues uvádí svým bezejmenným debutem do pohybu, není tak masivní, aby se v ní posluchač nezorientoval. Taktika "nejlepší obrana je útok" alespoň u mě slavila nakonec úspěch. Debutové živelné album mě nenechalo dumat nad nezvykle velkým rozkročením pětice a donutilo mě svou překotností přistoupit na jejich hru.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.