Conor Oberst deskou týdne!

18. srpen 2008

Deskou týdne je ve třetím srpnovém týdnu album amerického hudebníka Conora Obersta. Oberst ještě neoslavil ani třicáté narozeniny, a už o něm média prohlašují, že je to nový, ne-li lepší, Bob Dylan. Zda si Oberst všechnu tu chválu zaslouží, můžete při poslechu jeho aktuální desky posoudit sami. Zároveň to berte jako pozvánku na jeho blížící se pražský koncert.

Conor Oberstje mladý písničkář z Nebrasky, který toho ve svých 28 letech už stihl tolik, kolik jiní nestačí ani za celý život. Byl členem a spoluzakladatelem více než pěti hudebních skupin, z nichž nejznámější je indie-rocková kapela Bright Eyes. Jen s touto kapelou vydal více než deset alb, připočteme-li i jeho sólové desky a alba, která vydal pod hlavičkou jiných projektů, dostáváme se někam k dobrým dvaceti deskám. V necelých třiceti tak už tenhle rodák z Omahy složil desítky a desítky skladeb.

00766169.jpeg

Však taky se skládáním začal už na základní škole a ve 13 letech si za finanční pomoci staršího bratra vydal vlastním nákladem debutovou desku. Ve skutečnosti to tedy nebyla deska, ale pouze několik kopií magnetofonových pásků, ovšem na 13letého školáka to opravdu není špatné. Jak říká Oberst, úplně nejlepší pocit na světě je podle něj ten, když dokončí další skladbu. Ani koncerty, ani samotné nahrávání, nic ho prý nebaví tolik jako samotné skládání nových písniček.

A tak skládá a skládá. A jde mu to. Mezi jeho fanoušky patří mj. Bruce Springsteen nebo frontman R.E.M. Michael Stipe. Něco na tom chlapci z Nebrasky asi bude. Ostatně na vlastní oči a uši se o tom můžete přesvědčit už 10. září, kdy Oberst vystoupí v Praze. PODÍVEJTE SE NA NEJNOVĚJŠÍ VIDEO CONORA OBERSTA:

Spustit audio