Czeching

Czeching je hudebně exportní projekt, jehož prostřednictvím stanice Českého rozhlasu pro mladé Radio Wave podporuje nadějné progresivní kapely v jejich snaze prorazit na zahraniční pódia, ale především do evropského éteru a k posluchačům evropských rádií.

Czeching chápeme jako pomocnou ruku podanou domácí hudební scéně. Od roku 2013 dává každoročně Radio Wave příležitost favoritům progresivní scény udělat krok k zahraničnímu publiku a posluchačům. Czeching svým vítězům umožňuje pořídit a vydat profesionální singl, natočit videoklip, zajišťuje jim mediální podporu, umožňuje představit se na největším evropském showcasovém festivalu Eurosonic Noorderslag a otevírá jim cestu do evropských rozhlasů.

Jak Czeching probíhá?

Porota sestavená z 16 expertů z 13 zemí (z rozhlasových stanic pro mladé posluchače, například BBC, PULS, Radio France, FM4 atd., ale i hudebních festivalů jako Eurosonic Noorderslag) zvolí bodováním vítěze z čtveřice nominovaných nadějí české alternativní popové hudební scény. Všem nominovaným kapelám poskytujeme mediální prezentaci (promo fotografie, videoprofily a audioprofily, rozhovory ve vysílání a na webu, videostream koncertů v rámci Radio Wave Studio Session). Nominované projekty vybírá hudební dramaturg Radia Wave.

Křest alba TOXIKOMANIA Zagami Jericho v klubu Grid

Vítěz dostane možnost natočit na náklady Českého rozhlasu singl a videoklip, vystoupit na prestižním showcasovém festivalu Eurosonic Noorderslag v nizozemském Groningenu a absolvovat víkendový workshop s profesionálním coachem. Hudba vítězné kapely/projektu dostane prostor v zahraničních rádiích v rámci Evropské vysílací unie a je jí poskytnuta také významná mediální podpora ve vysílání, na webu a sociálních sítích Radia Wave i při tvorbě mediální, vizuální, audiovizuální a koncertní prezentace.

Czeching Showcase

Od roku 2016 pořádá Radio Wave v rámci projektu Czeching event pro veřejnost Czeching Showcase. Na něm vystupují všichni nominovaní aktuálního ročníku a v jeho závěru je vyhlášen vítěz, jemuž Radio Wave poskytuje podporu v hudebním exportu během následujících šesti měsíců.

Nominace letošního ročníku budou zveřejněny v srpnu a všichni nominovaní vystoupí v rámci eventu pro veřejnost Czeching Showcase, který se tentokrát uskuteční 3. 9. 2021 v pražském klubu Fuchs2, kde zároveň proběhne oslava 15. narozenin Radia Wave.

SoundCzech podporuje Czeching

Od roku 2017 projekt Czeching spolupracuje s českou exportní kanceláří SoundCzech (dříve Czech Music Office). V roce 2017 byla finančně prostřednictvím CMO podpořena akce Czeching Showcase, která měla v obou konaných ročnících (2016, 2017) velký úspěch u veřejnosti, kapel i odborníků a zcela naplnila kapacitu koncertního prostoru garáží Českého rozhlasu. Od roku 2018 SoundCzech podporuje vedle Czeching Showcasu také vzdělávací workshop Czeching Skills, kterého se kromě nominovaných kapel zúčastnili i další zájemci z řad hudebníků a manažerů. V minulosti byli hosty zahraniční i lokální odborníci, jako například Jonas Vebner – ředitel berlínské pobočky norské hudebně exportní kanceláře Music Norway –, slavná Djka a dramaturgyně BBC Mary Anne Hobbs, Jiří Moravčík – organizátor showcasového festivalu a konference Czech Music Crossroads, Norbert Borzym z polského rádia pro mladé Czwórka a další.

Historie Czechingu

2013 – byl realizován pilotní ročník projektu, ještě pod názvem Přestřelka Speciál (Shootout Special Edition). Odborná porota tehdy vyhlásila vítězem dívčí duo Never Sol, které následně zaznamenalo ohlasy z rádií v Rakousku, Dánsku, Německu, Slovensku, ve Francii a Švédsku.

2014 – projekt pokračoval svým druhým ročníkem pod novým a již stálým názvem Czeching. Zpětnou vazbu poprvé poskytli i zahraniční odborníci a součástí projektu se stalo hlasování posluchačů. V tomto roce zvítězilo v bodování odborné poroty surfpunkové trio Wild Tides a v posluchačském hlasování shoegazová naděje Manon Meurt.

2015 – ve třetím ročníku rozhoduje poprvé také 17členná mezinárodní odborná porota, složená z hudebních profesionálů z rádií 10 evropských zemí. V bodování této poroty zvítězila downtempová dvojice VR/NOBODY, která jako první z vítězů vystoupila na festivalu Eurosonic Noorderslag (od roku 2015 vystupuje vítězný projekt Czechingu na tomto festivalu každý rok). Posluchače nejvíc zaujal elektronický producent Aid Kid. Oběma vítězům Czeching poskytl v následujících 6 měsících exportní podporu.

2016 – ve čtvrtém ročníku zvolila mezinárodní porota producentské duo Himalayan Dalai Lama a favority posluchačů se stali Ba:zel. Nominované kapely vystoupily a vítězové byli vyhlášeni v rámci akce Czeching Showcase, která v roce 2016 proběhla poprvé a od tohoto roku je organizována pravidelně jako součást aktuálního ročníku Czechingu.

2017 – vítězkou mezinárodní poroty se stala zpěvačka a producentka Zagami Jericho, která jako první dostala možnost natočit i videoklip. V posluchačském hlasování zvítězil Lazer Viking. Zagami Jericho odehrála koncert na festivalu Eurosonic Noorderslag a Lazer Viking vystoupil v Bratislavě v rámci Audioportu, mezinárodního projektu Radia Wave a Rádia_FM.

2018 – poprvé o vítězi rozhodovala pouze odborná mezinárodní porota a celkovou vítězkou se stala zpěvačka a rapperka Hellwana. Natočila EP, videoklip a kromě úspěšného koncertu na festivalu Eurosonic Noordeslag vystoupila díky Czechingu také na bratislavském Audioportu, německé c/o pop Convention, v rámci European Day v Izraeli či v The Kennedy Center ve Washingtonu.

2019 – vítězkou ročníku se stala zpěvačka a hudebnice Viah se svým elektropopovým triem. Natočila singl, videoklip a vystoupila na festivalu Eurosonic Noorderslaag. Poté stihla koncertovat v Lublani, Berlíně nebo na festivalu Banát a dostat se do rotace německé stanice PULS, slovinské VAL 202 a Bulharského rozhlasu.

2020 – ročník ovládla zpěvačka Tea Sofia. Díky vítězství v Czechingu natočila videoklip, její hudbu hrají německá stanice PULS a Bulharský rozhlas. V lednu 2021 vystoupila na festivalu Eurosonic Noordeslag, který se kvůli koronakrizi odehrál pouze v online verzi.

2021 – při oslavě 15. narozenin Radia Wave byla vítězkou ročníku vyhlášena písničkářka Amelie Siba, mezinárodní porota vyzdvihovala její skladatelské a textařské kvality. V lednu 2022 se zúčastnila online edice festivalu Eurosonic Noorderslaag, od té doby stihla vystoupit na lublaňském MENTu nebo předskakovat zahraničním hvězdám.

2022 – jasnou vítězkou desátého ročníku Czechingu, který proběhl v rámci 16. narozenin Radia Wave, se stala výrazná zpěvačka a songwriterka Aiko. Po svém triumfu v jubilejním ročníku naší exportní soutěže natočila videosingl Instincts a zamířila se svou energickou show na festival Eurosonic Noorderslaag v Holandsku.

2023 – mezinárodní porota složená ze zástupců rádií a festivalů si z nominantů Czechingu 2023 vybrala kytarovou pětici Island Mint. Původně sólový projekt hudebníka Matyáše Adámka, dnes plnohodnotná kapela, která bezprostředně po výhře vydala nové EP All Studium No Punctum. Svůj mix sunshine popu, garage rocku 60. let a devadesátkového shoegazeu Island Mint přivezou na prestižní showcasový festival Eurosonic Noorderslaag.

Mezinárodní porota Czechingu

Bethan Elfyn (BBC, Wales)
Laurent Marceau (EBU, Švýcarsko)
Norbert Borzym (Radio Czwórka, Polsko)
Stefan Trischler (FM4, Rakousko)
Oskar Strajn (Eurosonic Noorderslag, Nizozemsko)
Christoph Lindemann (PULS, Německo)
Hervé Riesen (Radio France, Francie)
Tsvetan Tsvetanov (Radio Nacional de Bulgaria, Bulharsko)
Atli Már Steinarsson (RÚV, Island)
Dan Baláž (Rádio FM, Slovensko)
Jernej Sobočan (VAL 202, Slovinsko)
Dénes Pécsi-Szabó (Budapest Showcase Hub, Maďarsko)
Lisa Schneider (FM4, Rakousko)
Mirca Lotz (musicBYwomen, Německo)
Barbora Šubrtová (Metronome Prague, Česká republika)
Márton Naray (SoundCzech, Česká republika)

Napište nám:
czeching@rozhlas.cz

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.