Daedelus pokračuje v beatovém hračičkovství

14. říjen 2013

Nenápadně, bez většího humbuku, vydal v polovině září Daedelus novou řadovku Drown Out. Po dvou deskách u Ninja Tune tentokrát kalifornský beatový chameleon zamířil k labelu Anticon, nicméně na jeho tvorbu to žádný výraznější dopad nemělo. Daedelus i nadále osciluje kdesi mezi energickým, klubovým stadiem a poslechovější, náladotvornější fází.

Alfred Darlington na svých albech prakticky nikdy nectil výraznou žánrovou celistvost; většina jeho nahrávek hýří barvami a působí spíš jako neposedná kolekce porůznu sesbíraných skladeb. Někdo by mohl namítnout, že nemít žádný koncept je ve výsledku taky koncept, nicméně slovíčkaření nechme stranou – fakt je ten, že Daedelus dává před jednotou (ať už stylovou nebo atmosférickou) přednost spíš rozmanitosti a kolážovitému způsobu skládání. Drown Out by v tomhle ohledu šlo zařadit kamsi do prostoru mezi melancholickou syntezátorovou nostalgii, současné klubové dozvuky a roztěkané beatové hračičkovství.

Jestliže deska Love To Make Music To měla svůj hit Fair Weather Friends a předešlá řadovka Bespoke zase výraznou kooperaci s Miloshem Tailor-Made, na aktuální Drown Out podobný opravdu výrazný singl nenajdete. Album se po poslechu spíš slije v jednu amorfní sonickou hmotu, která tak nějak nedává výraznější důvod, proč ho poslouchat znova. Nepomáhá tomu ani přespřílišná zvuková průzračnost, která agresivnějším momentům ubírá na intenzitě a energii. Ne že by na Drown Out nebyly skladby, které stojí za opětovný poslech, ale nevybízejí k němu tak silně, jako se tomu dělo na předešlých releasech.

Daedelus je ten typ hudebníka, jehož hlavní síla je v umění kombinovat gejzír melodických i rytmických nápadů a improvizaci při živých vystoupeních, což ostatně dokládá i na začátku října zveřejněné video pod názvem Lively Drown Out Mix. To je skutečně dechberoucím šestiminutovým představením nové desky pomocí hardwarové krabičky Monome, v jejímž používání je tenhle viktoriánský beatmaker s nejmohutnějšími pejzy na současné klubové scéně opravdovým mistrem. Jak už to ale u trailerů někdy bývá, výsledné dílo za onou zhuštěnou prezentací bohužel poněkud pokulhává.

02987016.jpeg

Hodnocení: 65 %
Daedelus – Drown Out (Anticon, 2013)

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.