Die Antwoord v Praze

28. červen 2010

7. července se v Praze představí jeden z největších současných fenoménů na hudební scéně, jihoafrický projekt Die Antwoord, který tvoří Ninja, Yo-Landi a Dj Hi-Tek. Svoje debutové album poskytli v prvních týdnech zdarma ke stažení na vlastních webových stránkách a teď se ho s několika dalšími bonusovými skladbami chystají vydat i na fyzickém nosiči.

Kromě toho se ale také rozjeli na první turné mimo JAR. A jedním z míst, kde svou v mnoha ohledech provokativní a nonkonformní kombinaci raveu a rapu živě představí, bude i pražský klub Lucerna Music Bar.

Yo-landi je Yo-Landi. Ale jinak? Žádný Ninja. Žádný DJ Hi-Tek. Die Antwoord totiž nejsou tím, čím se zdají být. I když to tak dost možná nevypadá, tenhle zatím poslední projekt současné jihoafrické hudební persony číslo jedna, tedy Watkina Tudora Jonese, je pouhou špičkou pověstného ledovce.

Ninja, jak si coby leader Die Antwoord tenhle rapper a producent v jedné osobě přezdívá, je pouze jednou z mnoha reinkarnací Waddyho Jonese, který se na jihoafrické hudební scéně pohybuje už přes patnáct let. Projekty, kterých byl za tu dobu součástí, a jeho vlastní aliasy byste na prstech jedné ruky nespočítali. The Original Evergreens, Max Normal, The Constructus Corporation, MaxNormal.TV, Totally Rad, Yang Weapon a další a další a další. Kromě toho Jones vydal také dvě sólové desky pod svým občanským jménem… Většina z oněch nahrávek měla co do činění s hip hopem, ale výjimkou nebyla ani experimentální elektronika.

01100252.jpeg

A teď, na začátku roku 2010, přišel Waddy Jones s Die Antwoord. Hudebně dost možná dosud nejslabším projektem, o to více ale kontroverzním, a jak už to tak bývá, tím nejúspěšnějším. Chcete důkaz? Die Antwoord jsou prakticky první projekt, se kterým Jones prorazil za hranice JAR. A to tak, že do Evropy, Japonska i Ameriky, kde mimochodem Die Antwoord v dubnu odehráli svůj vůbec první zahraniční koncert, a to v rámci letošního ročníku legendárního festivalu Coachella. A i když jejich set trval pouhých dvacet minut, sledovalo ho přes třicet tisíc lidí a jejich vystoupení bylo posléze označeno za jedno z těch letos vůbec nejlepších – hned vedle koncertů Faith No More, Thoma Yorka nebo Gorillaz. Stačí to jako důkaz?



Netrvalo dlouho a začaly se objevovat i první evropské koncertní destinace téhle obskurní trojice. A ač se to může zdát neuvěřitelné, mezi festivaly typu Roskilde, Exit nebo Balaton Sound se Die Antwoord představí i v České republice. V klubovém vystoupení. V Lucerna Music Baru. Sedmého sedmý. Ve středu. A určitě zahrají pecky Enter The Ninja, Rich Bitch, Wat Pomp i Beat Boye, jehož proslavilo jejich sebepředstavovací rádoby homemade video Zef Side, které už viděly na YouTube víc jak čtyři miliony lidí. Takhle vypadá virtuální hype v praxi. Virál numero uno.



Debutovou desku $O$ poskytli prvních pár týdnů volně ke stažení z vlastních stránek. Společně s klipem k hitu Enter The Ninja, který už má dokonce víc jak pět milionů zhlédnutí, to byl bez diskuse ten nejlepší marketingový tah, který mohl Waddy Jones udělat. A všechno zafungovalo naprosto dokonale. Konečně, chtělo by se říct. Po patnácti letech tvrdé práce přišlo zadostiučinění s patrně nejméně vážně míněným projektem. Uvidíme, jak dlouhé existence se Die Antwoord dočkají, protože všechny dosavadní projekty, kolem kterých se Waddy Jones motal, nepřežily vydání debutové desky. Tak snad se Die Antwoord podaří zlomit i tohle prokletí.

Spustit audio