Dokumentární Jihlava 2009

19. říjen 2009

Tématem rozhovoru v Odpolední session 19. října byl 13. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě a také film Má Vlasta, jeden z účastníků české soutěže. Hosty vysílání byli ředitel festivalu Marek Hovorka a dokumentaristka Hana Železná.

Hlavní osou festivalového programu jsou (od loňského roku již čtyři) soutěže: Mezi moři uvádí snímky ze zemí střední a východní Evropy, Opus bonum světové dokumenty, Česká radost zpřehledňuje nejnovější domácí tvorbu a sekce Fascinace se soustředí na experimentální dokument. Především o posledních třech výše uvedených sekcích, dále o bytových projekcích, jihlavské atmosféře a publiku jsme mluvili v živém rozhovoru, který si můžete poslechnout i z podcastu...

Jihlavská anotace filmu Má Vlasta:
S pověstí o Dívčí válce se po svém vyrovnává několik žen, které přemýšlejí nejen o proměnách mýtu v čase, ale také v aktuálních politických a kulturních souvislostech rozvíjejí řadu témat feministického hnutí, od zneužívání ženského těla až k rolím ženy-umělkyně, ženy-političky, ženy-bojovnice.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio