Echo Jardy Petříka: Deephouseový podzim

20. leden 2014

Třetí lednové Echo Jardy Petříka zaostřilo na podzimní deephouseové releasy v čele s výtečným dlouhohrajícím debutem Dinas Oleu producenta Leif Knowlese v rubrice 3in1. Nahrávka, která dostala na renomovaném elektronickém serveru Resident Advisor čtyři a půl hvězdiček z pěti, je minimalistickou kombinací ambientních nálad, poklidného deephouseového rytmu a chytlavých melodií. Album vyšlo v říjnu u labelu Fear Of Flying a v Echu z něj zněly tracky Belief and Experience, Age of Aquarius a Koku.

Dvakrát dostala prostor severní Evropa, odkud pochází jak duo Jonsson/Alter, tak tajemný producent Ukkonen. Švédové na konec roku přichystali svou druhou řadovku nazvanou promptně „2“ a vystřihli na ní deep house par excellence. Vypadá to, že po úspěšných letech s ambientním projektem Porn Sword Tobacco se Henrik Jonsson našel po boku Joela Altera i v rytmičtější produkci. Druhé dlouhohrající album má od konce loňského roku ve své diskografii i finský „pan tajemný“ Ukkonen. Vydání The Ancient Tonalities Of zaštítil londýnský label No Pain In Pop, do jehož katalogu ostatně Ukkonenova žánrově neučesaná tvorba celkem dobře zapadá. A do třetice druhá řadovka, tentokrát německého producenta Lorenze Brunnera, který pod aliasem Recondite vydal nahrávku Hinterland na začátku listopadu u labelu Ghostly International. Kvalitativně sice zůstal po skvělém debutu On Acid trochu za očekáváním, nicméně track Still rozhodně patří mezi ty lepší momenty z desky.

Tanečnější úvod obstarali svými nejnovějšími dvanáctipalci dva další němečtí producenti, konkrétně Soulphiction a Moomin, kteří patří poslední roky zcela zaslouženě mezi houseovou smetánku. To Matt Gardner aka Terekke je sice o poznání novějším jménem na scéně, ale jeho druhý, „ypsilonový“ release (vydaný stejně jako prvotina u labelu L.I.E.S) je vcelku jasným důkazem, že jeho etablování ve světě 120 BPM proběhlo úspěšně. Na závěr dostala slovo i americká produkce, a to díky Francisovi Harrisovi. Tomu na konci února vyjde u labelu Scissor and Thread druhé album Minutes Of Sleep (debut Leland z roku 2012 se mimochodem zcela zaslouženě dočkal představení v rubrice 3in1), které předznamenal listopadový dvanáctipalec You Can Always Leave s pokračující vokální spoluprací s dánskou zpěvačkou Gry Bagøien. V Echu nicméně dostal prostor kratší instrumentální track Radiofreeze.

Poslední skladba byla tradičně upoutávkou na příští rubriku 3in1, která tentokrát představí nové album Marsena Julese. To vyjde pod názvem Beautyfear u labelu Oktaf následující pondělí 27. ledna a stejný den se v Echu dočká i svého bližšího představení.

Playlist Echa Jardy Petříka – 13. ledna 2014
Soulphiction – When Radio Was Boss [When Radio Was Boss / Maybachswagger] /PampaRecords, 2013/
Moomin – Au Bord DeLa Mer[Au Bord DeLa Mer] /Closer, 2013/
Terekke – Amaze [YYYYYYYYYY] /L.I.E.S. (Long IslandElectrical Systems), 2013/
Recondite – Still [Hinterland] /Ghostly International, 2013/
Jonsson/Alter – Praha [2] /Kontra-Musik, 2013/

Rubrika 3in1:
Leif – Dinas Oleu /Fear Of Flying, 2013/
Belief And Experience
Age Of Aquarius
KokuFrancis Harris – Radiofreeze [You Can Always Leave] /Scissor And Thread, 2013/
Ukkonen – My Euouae [The Ancient Tonalities Of] /No Pain In Pop, 2013/
Marsen Jules – VII [Beautyfear] /Oktaf, 2014/

Spustit audio