El Gafla = karavana rodiny Podivínských

7. březen 2010

Aleš "Ali" Podivínský byl hostem dalšího vydání cestovatelské a outdoorové Casablanky. S celou svou rodinou bydlí ve vlastní slámové stavbě na Litoměřicku a vyráží na nejrůznější expedice, například na kole. Taková byla i expedice El Gafla, vedoucí po vlastní ose do Maroka.

Šestičlenná cyklistická jednotka vyrazila letos na podzim přes Pasov a Brennerský průsmyk k břehům Středozemního moře a přes Španělsko do Maroka. Celá karavana s sebou navíc vezla vybavení na lezení, protože to je záliba všech členů rodiny, kterým je víc než 2 roky, a také učebnice, protože na více měsíční cestě nelze nic zanedbat.

Jaký je Brennerský průsmyk z pohledu cyklisty (který navíc táhne dětský vozík za sebou)? Kdo z šestičlenné výpravy fňuká, když šlape několikátou desítku kilometrů denně? Co byly hlavní marocké cíle? Kdy se na cyklocestě najde na čas učení? Jaké jsou další sny a plány Podivínských?
Zajímavostí, je že rodiče v tomto případě nepřibrali děti ke své už stávající zálibě v cestování, ale vrhli se na cesty, které mají v několika případech už naprosté právo nést označení expedice, teprve s další generací. Vše jsme doprovodili muzikou (nejen) kapely El Gafla z desky Paris - Kasbah

Podívejte se na fotogalerii cestující rodiny - další fotky a informace o expedici, která obsáhla 6700 km, najdete na webu podivínských www.livepla.net.

Facebook pořadu Casblanca

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.