Ezoterický Hergot!: Svět nejde jen vykládat racionálně

6. únor 2016

Opět jsme si po čase do studia přizvali básníka a psychoterapeuta Adama Borziče, abychom se s ním tentokrát podívali na fascinující téma současné komerční ezoteriky. Zatímco tradiční náboženské směry popularitu spíš ztrácí, nejrůznějších kurzů pozitivního myšlení nebo zhmotňování věcí z vesmíru je všude plno. Stejně jako věštění, kterým vám dnes kartářka může posloužit z pohodlí vaší televize.

Co to vůbec ezoterika je a proč tak letí? Adam Borzič upozorňuje, že to, co jako ezoteriku běžně označujeme, je jen malý zlomek nejrůznějších ezoterických nauk. „Svoji“ ezoteriku má téměř každý náboženský směr a v takovém tibetském buddhismu ezoterická složka s oficiální tváří náboženství úplně splývá. Na Západě má ezoterika své kořeny už v předkřesťanských duchovních tradicích, jako je například gnosticismus.

To, co jsme jako ezoteriku zvyklí označovat, se vyvinulo až v 60. letech 20. století v rámci hnutí New Age. Přestože komerční (konzumní, popová) ezoterika často zjednodušuje a účelně zplošťuje, stále vychází z původních ezoterických principů. K těm patří přesvědčení, že ke světu se nelze vztahovat jen rozumově, smysl pro tajemství a představa propojenosti věcí ve světě.

Právě ona představa propojenosti ve své zvulgarizované podobě vede podle Adama Borziče k zálibě mnoha ezoteriků a ezoteriček v konspiračních teoriích. „Kdo to přehání, zblázní se z toho,“ dodává básník a jeho varování se netýká jen konspiračních teorií, ale ezoteriky jako takové. Z ezoterické praxe nesmí zmizet smysl pro metaforičnost a hru.

Ezoterika byla vždycky cestou svobodných jedinců. Její dnešní popularita pramení mimo jiné z nedůvěry k náboženským institucím, ale také z toho, že ona představa svobodného jedince a jeho rozvoje docela dobře souzní s myšlením naší doby. Tomuto pojetí Borzič vytýká zneviditelňování oné propojenosti světa. Aby se každý staral jen sám o sebe a svůj úspěch, to se k ezoterice v tradičním pojetí vůbec nehodí.

03502135.jpeg

Nemohli jsme se nedotknout popularity ezoterických praktik v oblasti alternativní medicíny a psychoterapie. Z pozice psychoterapeuta Adam Borzič říká, že zájem o ezoteriku je v této oblasti velmi pochopitelný: nejde přitom o to, že by se psychoterapeuti a psychoterapeutky se zájmem o ezoteriku snažili manipulovat lidmi; ezoterické přístupy zkrátka nabízí perspektivu, která přísně vědeckému nastavení chybí. „Ale že bych v rámci sezení vyloženě dělal nějaké ezoterické praktiky, to bych si připadal jako šarlatán,“ dodává Borzič.

Jako kritérium šarlatánství, neserióznosti a plochosti pak z našeho rozhovoru vyrůstá patrně snaha na ezoterice vydělávat. Adam Borzič se smíchem vysvětluje, že by to snad ani neuměl – v zájmu profitu se řada věcí musí zjednodušit a přizpůsobit poptávce.

Zajímá vás víc? Odložte křišťálovou kouli a pusťte si celý pořad.

autor: Jan Škrob
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.