Falešný indie pop Phantogram

5. březen 2014

Model zpěvačka a producent je dnes v elektronickém popu běžný stejně jako v polovině 90. let. Newyorští Phantogram na svém druhém albu Voices ale tuto oblíbenou formuli – éterická zpěvačka a nerd s laptopem – proměňují do podoby dvoučlenné hitové mašiny produkující ambiciózní žánrový mišmaš, který stejnou měrou čerpá ze synth popu, R&B, hip hopu i rocku. Atmosféře noční melancholie, kterou Phantogram nejspíše chtějí na svém albu Voices zachycovat, by ale spíše slušela střídmost.

Zpěvačka Sarah Barthel a kytarista Josh Carter debutovali úspěšnými singly v roce 2009 a v následujícím roce vydali album Eyelid Movies. Následně podepsali velké nahrávací společnosti, která vycítila šanci vyrobit si vlastní odpověď na nezávislé hvězdy typu Grimes. Phantogram pak dostali šanci podílet se na deskách psychedeliků The Flaming Lips i rappera Big Boie a s agilním managementem v zádech začali bombardovat posluchače svými písničkami v reklamách nebo televizních seriálech. Od desky Voices se čekalo, že potvrdí jejich obří ambice, a aby nenechali nic na náhodě, Phantogram nebo přesněji jejich nahrávací společnost vypustili za poslední půlrok z alba postupně pět singlů. Žádný z nich ale po hříchu velkou díru do žebříčků neudělal.

Phantogram se na Voices opravdu tvrdě snaží vydupat hit. Jejich eklektický styl si vypůjčuje ze všech dostupných zdrojů aktuálního hudebního „cool“, písničky ale místo sršení jisker působí spíše poněkud přeplácaně. V důsledku tak všechny proplují kolem uší a v paměti vám zůstane jen jedna velká koule osmdesátkově chladného a rádiově blyštivého soundu. Na desce je znát vazba na velký label, který skupině zaplatil zkušeného producenta Johna Hilla, jenž má za sebou práci se Santigold i Shakirou. Jisté věci ale ani dokonalý producent z kapely vymáčknout nemůže.

03070960.jpeg

To nejdůležitější se totiž koupit nedá – originalita, bezprostřednost nebo cit pro hity. Možná je to tou stylizací do osmdesátek, ale podobně znějící projekty CHVRCHES nebo Purity Ring alespoň nepůsobí tak vykalkulovaně. Je to vlastně docela paradox. Voices se vší silou snaží dostat posluchačovi pod kůži, stejně ale na desku zapomenete v okamžiku, kdy přestane hrát.

Hodnocení: 50 %
Phantogram – Voices (Republic, 2014)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.