Florence + The Machine dýchají potenciálem

30. květen 2014

Britská hudební produkce útočí na žebříček nejprodávanějších alb. Hned po nedávno zesnulém králi popu se na druhé příčce britského žebříčku vynořili Florence + The Machine. Jejich debut Lung si nedávno zasloužil cenu kritiky Brit Awards a sbírají další nominace, které mají šanci na úspěch.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELÝ PŘÍSPĚVEK!

Florence Welch, zpěvačka anglické formace Florence + The Machine, předem zařazená do kategorie s Little Boots, Elly Jackson z La Roux nebo Katie White z The Ting Tings, možná vzbuzuje nevzhledný pocit popových rychlokvašek. Jenže ať už si o téhle dvaadvacetileté rusovlasé, na oko působící fifleně myslíte, co chcete, svým nabroušeným a nikdy neutuchajícím hlasem křičí mnohem dál než už zmiňované slečny s natuženými účesy. Balancuje na hranici snesitelného popu, pádluje ve vodách divokého rocku a impresionisticky nechává vše podkreslovat harfou. Už z tohoto popisu je jasné, že o vymydlenou princeznu tady nepůjde.

00973077.jpeg

Florence vyrostla na odkazu Nirvany nebo The White Stripes. Sladkobolné texty jí jsou cizí, přesto na svém debutu zpívá o lásce, o bolesti a nespravedlnosti. Svou zrající ženskost nechává proudit ze všech svých pórů a vyzpívává se ze všech sil. Občas si řeknete, zda tahle holka až chorobně netrpí samomluvou. Kapelu alias The Machine sice stabilně cítíte, ale stojí až moc v pozadí.

Debut Lungs dýchá potenciálem, ale není záměrně dotažen do komerční dokonalosti. Po typické hitovce následuje blues, rock and roll nebo coververze gospelu od Candi Staton. Lišácky promyšlené a rozmanité. Jako by se popové vycpávky stávaly nutným pukrlátkem rádiových mas.

00973079.jpeg

Florence + The Machine vydali desku, která si bude žít vlastním životem. Natrhává konstrukce indie-popových šablon a nedivím se, že debut rozvířil britské hitparády. Přestože z celkem třinácti skladeb bych pochvalu do žákovské knížky dala jen třem, Lungs má celkově silný potenciál, který se počítá. Florence snad najde trochu ženské skromnosti, hlasovou převahu vymění za střídmost projevu a dospěje do tvaru uvědomělých intelektuálek se zálibou alespoň v povrchním filozofování.

Album jedné ambiciózní písničkářky, která hází noty na papír buď po bolestném rozchodu, nebo u flašky kořalky (anebo oboje najednou), budete váhavě v ruce převracet a spekulovat, zda opravdu stojí za poslech. To je obvyklá reakce na mladé ženské interpretky s červenou pusou plnou ostrých slov o životě. Zbavte se lehce apriorního skepticismu a seznamte debut od Florence + The Machine i se svými reproduktory.

Spustit audio