Gregor Samsa vyplní Sedmičku

7. leden 2009

V rámci své druhé evropské šňůry do Prahy zavítají ambientní krajinomalíři Gregor Samsa. Svou jemně vzorovanou tapisérii rozprostřou na zdupanou podlahu strahovského klubu 007 v neděli 11. ledna. POSLECHNĚTE SI: Pozvánku na koncert

Nemohli si vybrat vhodnější počasí, aby nám předvedli své pomalé, komorní, náladotvorné písně. Ambientní atmosféra, křehký smutek klavíru, smyčců, xylofonu, ženský i mužský zpěv na hranici pološepotu. Jen výjimečně se jemnokresba náhle zvichří a kytarové vazby se zaříznou hluboko do hlavy. Takhle zní Rest - druhé a zatím poslední album Gregora Samsy, které uslyšíme naživo.

00842612.jpeg

Jak podotýkají na svých stránkách, od přelomu tisíciletí, kdy se dali dohromady, prošla sestava většími proměnami než literární postava, jejíž jméno si kapela vetkla do erbu. Většina členů je usazená v newyorském Brooklynu, kde Gregor Samsa zkouší a nahrávají, ale řada z nich je roztroušená po východním pobřeží a v Chicagu. Na kontě mají tři EP, dva splity (s The Silent Type a Red Sparowes) a dvě alba u Kora Records (55:12 z roku 2006 a zmiňované loňské Rest).

00842606.jpeg

Gregor Samsa sice nejsou tak melodičtí ani naléhaví jako žánrově příbuzní Sigur Rós, ale zato umí skvěle namíchat pochmurnou náladu, která vám zůstane za nehty ještě dlouho. Uvidíme, jestli "Řehořové" naživo položí své posluchače na krovky.

autor: Robert Candra
Spustit audio