Grundfunk a Record Store Day déjà vu

12. červen 2022

I letos byl Record Store Day rozdělen na dva dny a tentokrát za to může nedostatek kapacity výroben vinylů, který trápí svět už několik let. Čekací doby jsou v řádech několika měsíců, což ovlivnilo i každoroční největší svátek vinylových desek. Některá alba tak vycházejí až 18. června, kdy se bude konat letošní ročník Record Store Daye podruhé.

Dotklo se to i vinylu Princovy desky The Gold Experience z roku 1995 a reedice Heavy Rhyme Experience, Vol. 1, druhé studiové desky kapely The Brand New Heavies, která letos slaví 30 let od svého debutu. Kapela mimochodem zavítá 23. června na festival Jazz Open Ostrava, tak se tyto dvě události hezky spojily.

Došlo také na představení alba Remote Connections uskupení Daytoner a japonští Soil & "PIMP" Sessions se nám ztratili v Tokiu, takže o tom natočili novou desku.

DJ a producent Dave Lee dal opět dohromady pěknou řádku skladeb, na kterých se producentsky podílel, a vznikla tak nová kompilace Produced With Love II.

A estonští Lexsoul Dancemachine? Ti mají letos rok zkracování. Osekali název na Lexsoul a pod ním vydávají i zkrácené album –⁠ EP Lex On The Beach.

Zpěvačku Macy Gray tuzemští posluchači dobře znají, vždyť už před dvaceti lety brázdily její popové skladby éter nejednoho tuzemského rádia. Na tento rok ale oznámila restart své kariéry a právě album The Reset, u kterého zdůrazňuje, že je dílem nejen jí samotné, ale i kapely Macy Gray & The California Jet Club, ji má představit v novém hávu. Třešničkou na dortu je fakt, že se o kvalitách nového uskupení můžete přesvědčit nejenom na zmíněném albu, ale i na dvou říjnových koncertech této kapely v Praze a Brně.

Na kariéře interpreta, kterému jsme tentokrát věnovali rubriku Groove Window, je obdivuhodné, že ji tvoří zcela sám. Dvacet let na scéně a stále zcela nezávislý a stále schopný se hudbou živit. Takových moc není a čest všem tak úspěšným, jako je Doobie Powell, k jehož bohaté diskografii se jistě ještě někdy vrátíme. Tentokrát jsme hráli ze zbrusu nové desky Leander's Road.

Playlist dílu najdete tady.

Spustit audio