Grundfunk presents Nik Weston

4. únor 2011

Ani tuto neděli nebude studio Radia Wave obsazené pouze moderátory pořadu Grundfunk. Pozvání do studia přijalo DJské uskupení Cabaret Manana, které netřeba pravidelným posluchačům představovat. Kromě hraní se aktivně věnují i organizaci party s hosty jak z domova, tak ze zahraničí.

Tentokrát přijíždí na jejich pozvání 12. února do pražského Paláce Akropolis další host a nebude to nikdo jiný než Nik Weston, vůdčí osobnost labelu Mukatsuku, sběratel a promotér z Londýna, který se v hudebním světě pohybuje od 90. let.
Jako DJ je vyhledáván po celém světě. Vystupoval takřka v třiceti zemích včetně Japonska, Austrálie, Ruska a Singapuru. Pódium sdílel s takovými jmény jako jsou Gilles Peterson, DJ Krush, Nicola Conte, Jazztronik, US3 a mnoha dalšími. V jeho setech nechybí afro, funk, latin, tropical, boogie a jazz.

V Grundfunku si představíme jeho produkci, kterou vydavá pod jménem Guynamukat. Budeme si hrát hlavně z nedávno vydaných EP - Afro Disco Boogie, ale nezapomeneme ani na skladby, které remixoval pro svůj stále úspěšnější label Mukatsuku. A aby toho nebylo málo, musíme ještě zmínit plánovanou soutěž o dárky z Mukatsuku Records :
12" vinyl - Stylin' Free EP - Mukatsuku 021
samolepky a odznaky, to vše v krásné tašce Mukatsuku - Canvas Record Bag

02250924.jpeg

Ve druhé hodině vysílání na vás v playlistu čekají české luhy zastupující Sato-San-To a jejich song Salep nebo Yolk od Eggnoise. Zazní také Limbomaniacs - studiový projekt producenta Billa Laswella, Bootsyho Collinse a Maceo Parkera z roku 1990, letošní japonské svěženky Quasimode (Magic Ensemble), Shawn Lee’s Ping Pong Orchestra (World Of Funk) a ochutnávka z kompilace Jalapeno Funk Volume 3. To je jen hrstka interpretů, které vám představí náš spolupracovník Honza Hutz.

Příběh ústřední dvojice muzikantů, kterou si chceme v neděli představit v pravidelné rubrice Groove Window, začal kolem roku 1977. Jmenují se John a William, a protože jsou bratři, založili spolu skupinu The Valentine Brothers (asi nebude těžké uhodnout jejich příjmení). Debutovou deskou se pochlubili již v roce 1979 a během osmdesátých let pak ještě stihli vydat další tři. Svůj skladatelský um se jim podařilo prodat v roce 1982, kdy jejich největší hit Money's Too Tight (To Mention) převzali Simply Red. Bohužel díky tomuto pak nikoho nezajímala jejich vlastní verze této skladby, a tak takovouto "chybu" užnikdy neudělali. Zahrajeme vám ukázky napříč celou jejich tvorbou, jež je sice velice silně protkaná zvukem osmdesátek, nicméně také nezapře vlastní invenci a originalitu, pro kterou se vyplatí The Valentine Brothers znát.

Tradiční migrénou bohů vás provedou DJ Maceo, Honza Hutz a Viktor Mašát. Těšte se na funk, soul, groove a jazz.

autoři: Viktor Mašát , Maceo
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.