Gruzie očima Rity Kindlerové

16. květen 2006

Dostat se oficiální cestou do Gruzie, to není zrovna snadné. Mentalitu gruzínského národa můžete poznat třeba už při vyřizování pobytového víza. Možná byste nečekali, jak moc je Gruzie evropskou zemí, i když průměrný měsíční plat se zde pohybuje na hranici 60 až 70 Dolarů. Gruzie je zemí, kam se dostalo křesťanství, jako do jedné z prvních, mají vlastní církev, abecedu nebo přes 40 jazyků. POSLECHNĚTE SI: Záznam rozhovoru

Samostatnou kapitolou je bezesporu gruzínská kuchyně. Velkou část tvoří zelenina a Rita snila o lahodných vysokohorských trávách třeba v kombinaci s vynikajícím gruzínským vínem.
Troufli byste si cestovat do Gruzie vlakem? Rita Kindlerová rozhodně raději doporučuje nejtypičtější dopravní prostředky - minibusy. Po zkušenostech z Ukrajiny, kde byla zvyklá na časté silniční hlídkové kontroly, které jsou mnohdy velkým strašákem všech turistů, je podle ní ve srovnání s Ukrajinou Gruzie naprosto pohodovou zemí s neexistujícími jízdními řády.
V této postkomunistické zemi není však radno mluvit rusky, setkáte se, možná překvapivě, s přízní anglického jazyka. Ostatně s přízní se zde potkáte na každém kroku, i zde platí pravidlo, že čím majetkově chudší lidé, tím bohatší na duši.

00395395.jpeg
autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio