Hledá se prezident není investigativní film

14. únor 2014

Dokument Tomáše Kudrny Hledá se prezident je poskládaný ze záběrů pořízených během volebních kampaní. Autor do děje nijak nevstupoval a podle svých slov se snažil nevkládat do filmu vlastní názor. V rozhovoru řekl, že chtěl, aby dokumentární záznam volebního mumraje obstál v čase a aby publikum bavil.

Proč svůj film přirovnává k Hoří, má panenko, kterou scénu považuje za nejlepší a jak blízko k volebním štábům se mohl s kamerou dostat. Na to Tomáš Kudrna odpovídal v rozhovoru On Air. Režisér rozebíral, proč pro film zvolil observační metodu i hodnotu dokumentu točeného nezúčastněným pozorovatelem. Má cenu točit mediální kolotoč? Poslechněte si celý rozhovor s Tomášem Kudrnou.

Dokumentarista Tomáš Kudrna je známý díky filmu Vládneme, nerušit podle knihy Erika Taberyho, Za dokument o vynálezci kontaktních čoček Ottovi Wichterlovi získal ceny Golden Remi Award Houston 2006 a Trilobit 2006. V roce 2004 byl oceněn za dokument o domácím násilí na ženách To všechno z lásky. Je absolventem FAMU a účastnil se Documentary Campus Masterschool.

Spustit audio