Horolezec Marek Holeček: Dát babu vršku

19. červen 2013

Specialista na prvovýstupy a na lezení obtížným terénem si na letošní rok naplánoval tři výpravy. Momentálně má za sebou první z nich, která směřovala do Nepálu. Marek Holeček si tam vybral za svůj cíl sedmitisícovku Talung, jejíž severozápadní strana je doposud neprošlapané území.

Po sedmi dnech alpského výstupu se mu spolu s parťákem Zdeňkem Hrubým podařilo dostat se na vrchol a tím vytvořili novou lezeckou cestu.

Na počest místního mírně alkoholického nápoje pak tuhle cestu pojmenovali Tumba Party. Za necelý měsíc se Marek Holeček chystá na další výstup. Tentokrát pojede do Pákistánu a spolu se Zdeňkem Hrubým si brousí zuby na prvovýstup na osmitisícovku Gašebrum I. Poslední letošní výprava by pak měla směřovat do Antarktidy.

Marek leze tzv. alpským stylem: „Já říkám, že máte na zádech batoh štěstí. Všechno, co potřebujete na několikadenní výstup, si sami nesete na zádech. Váha batohu se pohybuje tak kolem jedenácti kil, protože musíte být schopní s ním lézt. Máte v něm lehoučký spacák, vak na přespání ve stěně, jídlo, něco na vaření a případně třeba nějaké náhradní rukavice. No a s takovým batohem na zádech se snažíte vylézt nahoru, dát babu vršku a zase úspěšně slézt dolů.“

02101554.jpeg

Spíš než pouhé dosažení vrcholu hory Marka baví nalézat nové, neprozkoumané cesty. „Na Everest denně vyleze třeba dvě stě lidí. To je masakr. Ale když to tak někdo chce a baví ho to – proč ne. Kromě Everestu je podobný nával ještě na pár dalších osmitisícovkách. Ale na světě jsou tisíce dalších, lidmi nedotčených vrcholů, na které se dá lézt a ty vyhledávám já,“ doplňuje známý český horolezec.

Spustit audio