Hry 2014: Kyberpunk nebo znovuzrození Wolfensteina

14. únor 2014

Vývojáři počítačových her vsadili na informační válku hackerů ve Watch Dogs nebo na bitvy obřích robotů v čistě multiplayerovém Titanfall. V roce 2014 se ale budou také oživovat osvědčené tituly jako Wolfenstein nebo Carmageddon.

Rozpočty i výdělky herních blockbusterů se přibližují k číslům hollywoodských filmů a někdy je i překračují. Call of Duty: Modern Warfare 3 v roce 2011 nastavilo nový rekord v zábavním průmyslu. Jenom v USA a Velké Británii se za 24 hodin vydělalo 400 milionů dolarů. Pro srovnání, tržby z prvního dne promítání filmu Harry Potter a Relikvie smrti – část 2 dělaly 80 milionů dolarů. Globálně. Během prvního prodejního dne nejnovějšího dílu série Call of Duty – Ghosts bylo ze skladu distribuováno zboží za 1 miliardu dolarů. Výkonný ředitel Activison Publishing Eric Hirshberg řekl britskému deníku Guardian, že Call of Duty se již stalo významnou součástí popkultury. Nezbývá než mu dát za pravdu. Ani letos nenechají osvědčený herní franchise spát – nový díl se bude jmenovat Skylander.

Vývojáři ze Stainless Group zase oživí šílenství Carmageddonu. Prostředky získali díky crowdfundingu. Na Carmageddon s příznačným podtitulem Reincarnation se můžeme těšit v prvním čtvrtletí roku 2014.

03039994.jpeg

Z nových titulů vypadá nejslibněji open-world adventura Watch Dogs z dílny Ubisoft, slibovaná na druhé čtvrtletí, která využívá koncept informační války. Ocitneme se v roli zkušeného hackera Aidena Pearce uprostřed Chicaga. Město řídí velký počítač, který kontroluje téměř všechno a všechny. Hlavní dějovou linii ale zatím neznáme. Hrdinou naší doby je podle slovinského filozofa Slavoje Žižeka Edward Snowden a debaty o soukromí (nejen v kyberprostoru) iniciované projektem WikiLeaks společností stále rezonují. Vývojáři se tematicky trefili – Watch Dogs podle oficiálního textu tvůrců zkoumá dopad technologií na naši společnost.

Od loňského veletrhu E3 se také hodně mluví o debutu kalifornského studia Respawn Entertainment – multiplayerovém Titanfall. Tato hra, situovaná na válkou poničenou planetu, hráčům umožní účastnit se souboje mechanických titánů a jejich pilotů. Podle traileru půjde o jakýsi mix sci-fi, Street Fightera a free runningu (protože pilotům bude umožněno chodit po zdech a různě skákat po budovách, než se dostanou ke svému robotovi). Titanfall kromě velkých očekávání provází také rozpaky nad absencí single-player kampaně. Hlavní designér Mackey McCandlish řekl pro herní server Edge, že v Titanfall je kampaní multiplayer, který bude obsahovat rysy příběhu.

K životu bude znovu přiveden také agent britské tajné služby OSA (Office of Secret Actions) William „B. J.“ Blazkowicz. Ano, řeč je o novém Wolfensteinovi – od roku 1981 devátém v řadě. Bude prvním bez účasti id Software. The New Order v režii švédského studia Machine Games (spadajícího pod Bethsda Softworks) bude zasazen do Londýna 60. let minulého století s alternativní verzí historie – třetí říše druhou světovou válku vyhrála. Dočkáme se i hajlování na Měsíci. Hlavní hrdina B. J. se čtrnáct let zotavoval v ústavu po poslední akci a prakticky rovnou z kolečkového křesla se postaví do „čela“ opozice proti náckům. Tvůrci podle svých slov hodně pracovali s konceptem retro sci-fi (futuristické prvky v kontrastu se 60. lety), ale výrazné budou jako vždy i prvky gore nebo hororu – nejznatelnější v postavě doktora Deathsheda, připomínajícího německého lékaře SS Josefa Mengeleho. Zajímavý by mohl být v kontextu Wolfensteina také soundtrack – v jednom z prvních trailerů hrála písnička Jimiho Hendrixe. Máme se na co těšit.

03039993.jpeg

autor: Miloš Hroch
Spustit audio