Hudební ikony minulosti vrací funkový úder

31. srpen 2023

Funková královna Betty Davis, soulový král Marvin Gaye a hudební génius Prince prostřednictvím aktuálních vlastníků jejich hudebních katalogů, vrhají do světa nevydané a raritní skladby.

Zatímco v roce 1979 natočené album Crashin' From Passion od Betty Davis vyšlo omezeně v devadesátých letech pouze v Japonsku, USA a Velké Británii, nyní si jej díky reedici a remasteru konečně může užívat celý svět. Marvin Gaye měl okolo roku 1973 napilno, a tak stihl natočit mnoho materiálu, který nikdy nezařadil na žádnou ze svých nahrávek. K padesátému výročí vydání alba Let's Get It On vychází jeho deluxe podoba, obsahující spoustu dříve nevydaného materiálu. No a konečně Prince, ten se dočká znovuvydání devadesátkového alba Diamonds & Pearls v tak speciální edici, že se fanoušek koncem letošního října může těšit na pět hodin nikdy neslyšeného materiálu. 

Shuya Okino přichází s kompilací nevydaných věcí Tokyo Crossover Night 2023  Shuya Okino’s unreleased tracks a je nabušená materiálem, který by bylo škoda neposlechnout.

Label Light In The Attic vypouští do světa remasterované edice alb Betty Davis, a tak jsme se dočkali také tohoto skvostu, který byl natočen v roce 1979 a vychází pod názvem Crashin' From Passion.

27. října se dočká speciální péče album Diamonds & Pearls od Prince, které vyjde na 7CD nebo 12 vinylech, spolu s třemi desítkami nikdy nevydaného studiového materiálu a koncertem, který bude k dispozici i v audiovizuální podobě na Blu-ray disku. A jelikož k oznámení zveřejnilo vydavatelství dvě dříve nevydané skladby, my vám do vysílání vybrali tu s názvem Alice Through The Looking Glass.

Když už jsme u toho Prince a zároveň vám něco říkají jména jako WDR Big Band, zpěvačky Liv Warfield a Cassandra O'Neal, hamondkář Ricky Peterson, jeho bratr, basák St. Paul Peterson, kytarista Mike Scott nebo bubeník Kirk Johnson, pak jste tu správně. Aktuálně totiž mají za sebou 3 koncerty s projektem The Prince Experience a ten z Jazzfestu v Bonnu byl vysílán online a tady je jeho záznam.

Album Let's Get It On od Marvina Gaye slaví padesátku a v rámci oslav vyšlo v deluxe edici, na které najdete spoustu bonusů. Tak si k nim něco počtěte na portálu SoulTracks a pak si je poslechněte třeba tady.

Britští The Fontanas se na začátku roku zavřeli na den do Sensible Studios, aby zde živě nahráli skladby ze svých dosavadních studiovek. Do vysílání jsme vám vybrali čtyři skladby z alba, které máte k dispozici celé tady.

Na úplný závěr jsme si připomněli letní atmosféru, protože přesně tu vyvolává song Seize The Day od švýcarských The Next Movement, k jejíž re-souled verzi vznikl i klip natočený při jejich návštěvě gruzínského festivalu Black Sea Jazz. 

Playlist dílu najdete tady.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.