Hudební vody rozčeří festival Stimul

21. září 2006

Během podzimu 2006 bude pokračovat 3. ročník festivalu jiné hudby - Stimul. Organizátoři pro vás připravili několik zajímavých koncertů. Festival začíná tento pátek. POSLECHNĚTE SI: Pozvánku na festival Stimul

Úvodní večer třetí edice průběžného festivalu STIMUL představí špičku současné polské scény a nabídne tak tři odlišné pohledy na propojení jazzu a současné progresivní elektroniky. Na jednom pódiu se setká analogový elektronik a postrockový hudebník PAUL WIRKUS z německého labelu Staubgold s triem PARALAKSA, kombinujícím ambientní improvizaci s výboji k minimalismu, jazzu a psychedelii. Večer završí superskupina ŁOSKOT s atraktivním propojením avantgardního rocku, freejazzu, improvizace a mikroelektroniky.

ŁOSKOT

Nejvlivnější soudobou polskou kapelou, která vzešla z jazzového varu a svou činností ho přesáhla, je nepochybně superskupina Łoskot, tvořená čtyřmi nezávislými postavami polské scény. Freejazzová živelnost Mikołaje Trzasky bude vyvažována avant-rockovými prvky především díky kytaristovi Piotrovi Pawlakovi, kterého doplní bubeník Tomasz Gwinciński a kontrabasista Olo Walicki. Na sklonku minulého roku přišla kapela po pětileté pauze s novým studiovým albem, nazvaným SUN, které představí na pražském koncertě. Časová proluka je na jejich čtvrté desce poměrně výrazně patrná, neboť se zde setkáváme s mnohem širším využitím mikroelektroniky a samplů.

00442901.jpeg

Łoskot je kontrastní melanží nápadů, technik a všemožných hudebních přístupů, která je konzistentně stmelena v unikátní dynamický celek. Nutno podotknout, že název kapely znamená v překladu do češtiny "rachot"... Polský originál, který v Čechách nemá obdoby!

PARALAKSA

Paralaksu tvoří baskytarista Wojciech Mazolewski, jejž můžeme znát ze skupin Pink Freud nebo Ludzie, a klávesista Adam Kamiński. Původně hráli avantgardní jazz a experimentovali s nástrojovým obsazením. Po prvním eponymním albu z roku 1997 svůj instrumentář a hudební výraz oprostili až na nezbytné minimum: album v.2.0 už je nahrané pouze v duu.

Nezaměnitelným znakem Paralaksy je zvuk Kamińského analogového elektromechanického syntezátoru Moog Prodigy a digitálních retro-kláves Nord Electro, které svou specifickou barvou a občasnou psychedelickou jedovatostí upomínají na sedmdesátá léta. Oba muzikanti zvuk svých nástrojů upravují samplováním, smyčkováním a elektronickou modulací, takže výsledek často zní jako mnohem početnější kapela.

Na pražském koncertu, který představí podobu tvorby z aktuálního alba Live, bude duo doplněno abstraktním DJem Lenarem, který hrou na dva gramofony dobarvuje hudbu o rytmické a perkusní struktury, scratchuje, avšak téměř nepoužívá pevné zvukové stopy z hraných vinylů. Dodává tak celkovému zvuku pevný rámec, zhutňuje a dynamizuje celek netradiční gramofonovou improvizací, která spíše než DJing připomíná volný proud freejazzové improvizace.

PAUL WIRKUS

Polský hudebník Paul Wirkus, v současnosti žijící a tvořící v Kolíně nad Rýnem, je umělcem zabývajícím se převážně elektronickou hudbou, avšak v jeho tvorbě můžeme najít i vlivy postrocku, minimalismu, ambientu, jazzu nebo volné improvizace. Wirkus je zakladatelem skupiny September Collective, v níž spolupracuje s Barbarou Morgenstern a Stefanem Schneiderem ze skupiny To Rococo Rot. Zároveň spolupracuje s mnohými hudebníky světových jmen (např. s Kammerflimmer Kollektief), ale i z domácí polské scény - s Mikolajem Trzaskou, Macio Morettim nebo Marcinem Dymiterem v minimalistickém projektu Mapa. Vystupoval například na festivalech Sonar, Musiques Volantes, c/o pop.

00442902.jpeg

Sólový projekt Paula Wirkuse, který představí na pražském vystoupení, vnáší nekonvenční a svěží vítr do elektronické hudby. Jeho díla jsou vytvořena na základě barevného zvuku analogových kláves, kombinovaného s pulsujícím základem smyček přehrávaných různými rychlostmi. Polyrytmie s příjemným ambientním klimatem.

Více info o celém festivalu najdete zde.

autoři: Ivana Veselková , Stimul
Spustit audio