I my tě slyšíme, Luku!

15. říjen 2009

Luke Francis Vibert vydal na sklonku léta svou v pořadí třetí řadovku u labelu Planet Mu, kterému šéfuje Mike Paradinas. Na svém kontě jich má ale už daleko víc, a to nejen pod zkráceným aliasem Luke Vibert. Není mu cizí dubstep, acid techno ani instrumentální hip hop a nedochází mu nápady ani na silné melodie.



NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Luke Francis Vibert už je na elektronické scéně větším matadorem, než by se mohlo zdát. Elektroniku produkuje od poloviny devadesátých let hned pod několika různými aliasy a jeho nahrávky najdete v katalogu takových labelů, jako jsou Mo Wax, Ninja Tune, Warp Records, Rephlex nebo Planet Mu. I přesto má ale Vibert co říct i v roce 2009. Kvalitou posledních desek hravě překonává nejedno jméno, které se na téhle scéně pohybuje podobně dlouho jako on sám. Zářným příkladem budiž aktuální nahrávka We Hear You, která se na sklonku léta objevila v katalogu labelu Mikea Paradinase.

01016900.jpeg

"My vás slyšíme", varuje Luke Vibert v názvu své nové desky. Důležitější ale je, že my slyšíme Lukea Viberta. A ještě daleko důležitější je fakt, že je co poslouchat a že je chuť to poslouchat znova a znova, aniž byste se nudili. Během šedesáti minut se dostane na dubstep, instrumentální hip hop, big beat, staré dobré 303 a 808 acid techno, anebo french house. Většina skladeb na sebe navazuje, jednotlivé přechody jsou chytře vystavěné a celou deskou se prolíná všudypřítomný vokálový sampling, který si bere na paškál různé hiphopové hlášky, hororové snímky, nebo i nezaměnitelný ženský vokál ze skladby Blue Room od The Orb. We Hear You je na jednu stranu stylově pestré album, na stranu druhou nepůsobí nijak nekoherentním dojmem, což má na svědomí především soudržná atmosféra a použité sjednocující zvukové spektrum.

Luke Vibert má ještě pořád čuch na silný groove a chytlavé melodie, které dokáže zabalit do zajímavého doprovodného backgroundu. Ten je někdy neotřelý, jindy otřelý, ale zato v duchu kvalitního oldschool soundu, takže mu nakonec odpustíte i tuhle úlitbu líbivosti. Deska We Hear You chvílemi připomene ostřejší podobu Aphexe Twina, nebo hiphopovou tvář Daedeluse. Track Marvellous Music Machine zase jako kdyby s Vibertem spoluprodukoval Squarepusher. Ani v nejmenším ale není pouhou bezduchou kopírkou stylů prezentovaných zmíněnými jmény.
Luke Vibert na své třetí řadovce ukazuje možnou cestu kombinace elektronického oldschoolu a newschoolu, která v žádném případě nekončí ve slepé uličce. Tahle deska by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti.

00518463.jpeg
Spustit audio