Idea přehlcenosti. Okuste datový doping s novým albem rapového dua Laokoon v exkluzivní premiéře

2. listopad 2023

Duo Laokoon nerado stojí na místě. Neustálé objevování nové hudby a neprobádaných sonických zákoutí, zdá se, považuje za existenciální nutnost. Mikuláš Hamerla (známý z kapely Sekvoye) se přestěhoval za Jiřím Machů do Brna a od té doby společně tvoří. Jejich nové, již třetí album DOPING odráží posedlost novými zvuky, ale i ambici zvýraznit ústřední téma přehlcenosti četnými featy. O tom, že jde o jejich dosud nejpropracovanější nahrávku, se přesvědčte v exkluzivní premiéře.

„Ačkoli název DOPING může evokovat drogy, obsah alba je více o toku dat, zahlcení procesoru stopami v hudebním programu a stále rostoucí touze po kreativitě,“ říká o albu rapper a textař Mikuláš. Dodává, že během tvůrčího procesu bylo vytvořeno kolem 80 demoverzí, z nichž se podařilo nahrát „pouze” 53. Do finálního tracklistu se nakonec probojovalo dvanáct skladeb. Za produkcí nahrávky stojí druhá polovina Laokoon Jiří.

Na desce hostují Blue Uandi, Arleta, BoLs/sLoB, Štěpán Pařízek (Slav), Fae Bestia, Kristína Mindová (Obligatne), Jan Kostera a Idea. „Hostů mělo být ještě o pár jmen více, ale i tak se dodržela cesta hodně hostů pro naplnění podstaty alba,“ říká Mikuláš. O mastering se, stejně jako u předchozího alba ŠPERK, postaral Tomáš Karásek (Gaex). Album cover od Denisy Müllerové zobrazuje vytuněné sportovní auto s texturou povislé kůže.

„Naše nahrávání vždycky vypadá tak, že nahrajeme třeba 3–8 songů za den a jdeme domů dělat něco jiného, aniž bychom si to pouštěli, nebo kontrolovali,“ říká o tvůrčím procesu Mikuláš. „Následně s odstupem samplujeme sami sebe, z vokálů se dělá hodně detailních drobnůstek, nějaký synthy jsou vokál a podobně.“

Laokoon

Album DOPING, které oficiálně vychází 3. listopadu, si nyní můžete s předstihem pustit v exkluzivním streamu Radia Wave!

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.