Jackpot: Krvavý vánoční stromeček

19. červenec 2012

Co se stane, když si trojice bývalých trestanců a jejich značně submisivní šéf vsadí na fotbalový zápas a vyhrají skoro dva miliony švédských korun?

A jak s tím souvisí hambinec plný mrtvol, továrna na vánoční stromky, hlava pohozená ve škarpě a prase žeroucí lidskou ruku? Bohatý věnec otázek, který se navěšuje na zcela prosté východisko svěží a vtipné žánrové podívané, na jejímž scénáři se podílel král severské detektivky Jo Nesbø.

Jackpot je hříčka, která pádí od prvních vteřin frenetickým tempem. Punková, neurvalá, brutální podívaná s poměrně chytře vystavěným příběhem se opírá o tarantinovskou zálibu v absurdním násilí a coenovskou inklinaci ke grotesknosti, která prostoupí život vyplašeného Oscara poté, co se dá do holportu s partou cholerických recidivistů. Nemá tu cenu řešit kategorie realismu, všechny situace jsou budovány a gradovány s důrazem na efekt, který bývá zpravidla podbarven různými odstíny červené.

Podobný druh filmu má tendence snadno sklouzávat k nezáživné podbízivosti. Jackpot má naštěstí z větší části štěstí na výrazné scény, řízné gagy a dobře načasované hlášky, navíc se opírá o chytrou narativní strukturu – příběh začíná koncem a celý je rámován velmi svérázným policejním výslechem, při němž se zmatený Oscar snaží o své nevině přesvědčit lehce psychopatického kriminalistu. Podobně jako v Lovcích hlav i zde se projevuje Nesbøho rozkoš z exploatace hlavní postavy. S úspěšnou filmovou „nesbøovkou“ pojí Jackpot i režijně ne úplně zkrocená žánrová rozvernost, která hlavně v závěru doplácí na zvolnění drtivého tempa a inklinaci k neadekvátní dramatičnosti.

02680249.jpeg

Buď jak buď, režisér Magnus Martens měl převážně velmi šťastnou ruku – tempo je dynamické, střídání příběhových pásem osvěžující, hudební dramaturgie solidní a stylizace se drží briskních tónů černé komedie, které z Jackpotu dělají našlápnutou jízdu, která je zároveň chytře inspirovaná i přiměřeně svérázná. Při vší přímočarosti navíc dokáže být dostatečně chytrá na to, aby diváka udržela ve vleku až do závěrečných titulků a povýšila se i nad občas úpornou snahu o radikální humor.

Na severu se zkrátka morbidním žánrovkám daří. I když se Jackpot nevyrovná dánskému klenotu Ukrutně šťastni, je to jasný kandidát na skromný divácký hit i mimo festivaly.

02680250.jpeg

Hodnocení: 70 %

Jackpot (Arme Riddere)
Magnus Martens, Norsko, 2011, 90 minut.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio