John Butler Trio z festivalu

5. leden 2009

Obyvatelé belgické vesničky Werchter si už od roku 1974 asi docela zvykli, že její okolí se každoročně plní davy hudebních fanoušků. V pořadu Stage jsme si v poslední době z festivalu Rock Werchter pouštěli třeba vystoupení Kings of Leon. Dalším koncertem je vystoupení skupiny, která uzavírala program posledního ročníku na hlavní stagei - John Butler Trio.

V Kalifornii narozený, ale v Austrálii žijící multiinstrumentalista John Butler není jen talentovaným skladatelem a inspirativním hráčem na kytaru. Vlastní i nezávislé hudební vydavatelství Jarrah Records, je zakladatelem grantového programu JB Seed zaměřeného na pomoc začínajícím umělcům a s vervou se účastní charitativních akcí nejrůznějšího druhu. Ve vitrínce se mu práší na řadu hlavně australských hudebních ocenění, mezi jiným nejlepší indie hudebník, nejlepší blues and roots hudebník, vystoupení roku a píseň roku.

00841937.jpeg

Od omáčky pojďme ale k hudbě samotné, která nás zajímá především. Butler v současnosti vystupuje v triu s basistou Shannonem Birchallem a bubeníkem Michaelem Barkerem, a najdeme je na lineupech festivalů jak indierockových, tak jazzových. Kořínky John Butler Tria jsou napájeny country a folkovými spodními proudy, ale i soulem, reggae nebo keltskými lidovkami. Trojička je taky vyhlášená svým strhujícím jam-bandovým drajvem při živých vystoupeních. Pojďme si teď poslechnout, jak se jim dařilo na pódiu v belgickém Werchteru: John Butler Trio na Stagei Radia Wave v pondělí 5. ledna!

autor: Robert Candra
Spustit audio