Kdo je sakra Gnarls Barkley?

2. květen 2006

Hitovku Crazy od týpka jménem Gnarls Barkley už jste určitě párkrát slyšeli, možná jste na nejmenovaných hudebních televizních kanálech viděli i její mírně psychedelický videoklip. Velká část zahraničních hudebních kritiků písničku Crazy krátce po jejím vydání označila za budoucí hymnu letošního léta a vypadá to, že se nemýlili.

Stylem trochu připomíná pecku Hey Ya od Outkast - hiphop smíšený s funkem, soulem a vůbec vším možným.

Ale odkud se vzal ten Gnarls Barkley, jehož úplně první singl se během chvilky stačil vyšplhat na vrcholky četných hudebních žebříčků? Věc se má tak, že pod tímhle neobvyklým jménem se neskrývá jeden chlapík, nýbrž rovnou dva a ne jen tak ledajací.

Jedním je producent Brian Burton aka Danger Mouse, který se v roce 2003 proslavil svým Grey Albem, které bylo bootlegem slavné desky White Album od Beatles a desky Black Album rappera Jay-Z.

Jako producent má Danger Mouse prsty v desce Demon Days virtuálních Gorillaz, za což obdržel i nominaci na cenu Grammy. Druhé Já Gnarlse Barkleye je pak americký zpěvák a rapper Thomas Calloway aka Cee-Lo Green, jehož osobitý soulový vokál je slyšet právě v singlu Crazy.

A právě tihle dva se kromě toho, že se spolu kamarádí a mají úchylku na teplé vafle, rozhodli vydat společně desku. Album pojmenované St Elsewhere, jehož pilotním singlem je právě Crazy, vyšlo před několika dny a pokud by existovala škatulka psychedelicko-soulový hiphop, pak by tam přesně spadala tahle deska. Nechybí na ní dokonce ani breakbeat a drum and bass.

A vězte, že i když třeba nepatříte k hiphopovým fandům, tahle deska, která je ještě víc stylově a zvukově rozmanitější než legendární Speakerboxxx/The Love Below od Outkast, vás prostě bude bavit.

00391448.jpeg
Spustit audio