Komiksová katarze Chestera Browna

11. srpen 2014

Komiksů, které jsou svou závažností schopné rozvířit společenskou diskusi, u nás stále mnoho nevychází – o to větší je to radost, když se na pultech podobný počin objeví. Jedním takovým je čerstvě i komiksová autobiografie Sex není zadarmo kanadského kreslíře Chestera Browna, v níž popisuje své zkušenosti s prostitucí z pozice zákazníka.

Kanaďan Chester Brown je u nás prakticky neznámý – ve světě však patří k čelným představitelům nezávislého komiksu. V alternativních kruzích si získal povědomí především svým surreálně skatologickým komiksem Ed The Happy Clown (ve kterém se mimochodem objeví i hlava Ronalda Reagana na špičce penisu jednoho z protagonistů). Absurdní příběh vycházel v Brownově sešitové sérii Yummy Fur, kde však dostávaly prostor i jeho „serióznější“ práce, jako třeba komiksové ztvárnění některých ze novozákonních evangelií – a především jeho kreslené vzpomínky na dětství a dospívání.

Chester Brown se tak (vedle svých dobrých přátel z „torontského tria“, kreslířů Joea Matta a Setha) zařadil mezi přední americké autory, kteří ve stopách Roberta Crumba pilují formu autobiografického komiksu. Odhalování citlivých míst a vlastního soukromí je v tomto odvětví dobrým zvykem – ve své zatím poslední knize však Chester Brown zašel ještě o kus dál než jeho souputníci.

Komiks Paying For It (do češtiny právě přeložený pod lehce zavádějícím názvem Sex není zadarmo) totiž zachycuje Chesterovy zkušenosti s prostitucí z pozice zákazníka (anglicky označovaného john). Poměrně strohou černobílou kresbou, která zdařile koresponduje s malým množstvím autorových navenek dávaných emocí, popisuje Brown rozpad svého posledního vztahu, počátek pochybování o romantické lásce i první úvahy o prostituci, které ho nakonec zavedly na privát jedné z jejích praktikantek.

03183385.jpeg

V průběhu vyprávění se Chester stýká s množstvím prostitutek, kdy každé je vyhrazena jedna kapitola, a setkává se s množstvím odlišných životních příběhů i přístupů k nejstaršímu řemeslu světa. Snaží se být vnímavý k osudům žen, kterým nikdy není vidět přímo do tváře, a zároveň své počínání obhajuje před přáteli (jde především o zmíněné komiksové autory Joea Matta a Setha) a okolím. Zároveň nepolevuje ve svém studiu prostituce coby společenského jevu z hlediska jeho historie i právní problematiky současnosti (v době, ve které se komiks odehrává, byla prostituce v Kanadě nezákonná – uzákoněna byla až v roce 2013).

Komiks končí, když Chester Brown opět zakotví v monogamním vztahu, tentokrát však s jednou z prostitutek, které i nadále platí za sex. Komiks Sex není zadarmo tak může do značné míry vyznívat jako kreslená apologie Browna a jeho názorů, které zastával i coby kandidát za Libertariánskou stranu v torontských volbách let 2008 a 2011. Tak jednoznačný však Chester Brown ve své doposud nejúspěšnější a také nejkontroverznější knize není.

Sex není zadarmo obsahuje pro deváté umění velmi nezvyklé množství poznámek pod čarou a dodatků v podobě rešerší a úvah o podobách lásky v dnešním světě. Ta, kterou si zvolil Chester Brown, bude možná pro většinu lidí hůře stravitelná – před jejím zbrklým odsouzením však velmi doporučuji nahlédnout do jeho brilantní komiksové katarze.

Chester Brown – Sex není zadarmo (orig. Paying For It)
Argo, 2014

autor: Jan Bárta
Spustit audio