Konec labelů, návrat legend. Dobré a špatné zprávy ze světa rapu jsou tu

5. březen 2021

V aktuálním průzkumu tuzemské scény jsme se podívali na odchody z labelů, hudební ceny i bizarní záchranu kultury. Ale taky na nová alba, která mají na svědomí LD, Ghetts, Duke Deuce, Hafner a newcomer z Dvojlitrboyzz Arian730.

Momentálně nejaktivnější nováček z Memphisu Duke Deuce má venku další desku. Ta nese název Duke Nukem a po výborném katapultu skrze remix Crunk Aint Dead má našlápnuto podobným tempem, jako když kráčel Lvcas Dope na matriku (kvůli změně svého příjmení na více turecké).

„What the fuck!“ křičí Duke Deuce mezi skladbami na desce, která je nabitá silnými bangery, chytlavými hooky a zajímavými hosty. To samé si říkáme my u dalších dvou projektů, které dorazily z nedaleké Anglie. Tím prvním je drillový projekt od LD a tím druhým deska od Ghettse. Jelikož obě alba spadají do kategorie „Brána pekel je otevřená“, doporučujeme poslech jen posluchačům nejtvrdšího kalibru.

Pro příznivce trápení ušních bubínků máme ale ještě jeden tip. Projekt na záchranu kultury v Národním divadle nám umožnil vidět nemožné: Pavel Šporcl a beatboxer, DJ Roxtar a orchestr a Kapitán Demo... A my se ptáme proč? Pokud chceme kulturu zabít, jsme na správné cestě. 

Další podivné pohyby na tuzemské scéně mohou mít různý výklad: své působení v různých labelech ukončují rapeři od Blakwood records až po Blas. Končí F*ck Them a BiggBoss. Světlem na konci tunelu může být nominace 58G na cenu Anděl a jejich nově získaná cena v kategorii Objev roku v soutěži Vinyla. Svět nabírá rotaci, koncerty v nedohlednu a Bobby Shmurda s Hafnerem jsou zpět. Misky vah byly opět vyváženy.

Kdo jsou drilloví PSH? Jak nás baví novej zvuk z Memhisu a UK? A poletí cena Anděl na výlet do Kladna? To vše v nabitém díle Scény s Opakem Dissu, který je plný aktuálních novinek ze světa i z okresů, kam nesmíme vkročit.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.