Kreslený Kruton

21. květen 2012

Kruton představuje kreslíře Radima Lisu.

Kolem křupavého hip hopu a groovů budoucnosti vznikají i zajímavé vizualizace, ať už klipy, nebo obaly desek, dokonce mnoho hudebníků samotných kreslí nebo točí a není jich málo, například Jeremiah Jae, Suzi Analoque nebo Quelle Chris vědí, jak by jejich hudba měla vypadat, a dokážou ji ztvárnit, R.A. the Rugged Man nebo Flying Lotus režírují klipy. Z české scény můžeme zmínit třeba Vladimíra 518 nebo Ondřeje Anděru a Lubomíra Typlta.

V Krutonu už jste měli možnost seznámit se s mladými producenty nebo rappery z české scény, nyní vám představuje mladého talentovaného kreslíře a grafika Radima Lisu. Přestože je mu teprve 19 let, je velmi akční, spolupracuje s časopisem Redway nebo Are We Bastards?!, vede školní galerii Dobrý den a časopis Eror. Námětem mnoha jeho děl je hudba, osobnosti, které můžete často slyšet i v Krutonu, například label Stones Throw.

Někteří si možná vzpomenou na klasický plakát zobrazující největší hvězdy hip hopu. Radim vytvořil něco podobného, plakát Rap Cats (název inspirovaný trackem od Quasimota/Madliba) zobrazuje mnoho osobností současné rapové scény a stylem odpovídá i přerodu, kterým tento žánr už delší dobu prochází.

02638705.jpeg

S groovy budoucnosti má jeho kresba společnou jakousi uvolněnost a nesvázanost předchozími styly, které jsou například u hip hopu velmi výrazné, ale i častou neuhlazenost a mnohovrstevnatost. Radim volně kombinuje techniky i styly a vykresluje si svůj vlastní svět.

Krátký rozhovor natočený v obchodě s vinyly Phono si můžete poslechnout v Jukeboxu pod datem 21. května.

Radima můžete sledovat na těchto stránkách a brzy i ve spolupráci s Krutonem na jednom speciálním projektu.

Odkazy:
behance.com/radimlisa
redform.tumblr.com

autor: Mary C
Spustit audio