Kulturní války pod taktovkou Napszyklat

18. duben 2011

Polští Napszyklat jsou v Čechách velmi dobře známí. Hráli tu poslední dobou docela často a udělali si už jméno svými fantastickými koncerty, na kterých jejich abstraktní hip hop křížený s punkovou zuřivostí někdy sklouzává až kamsi k hlukovým stěnám.

Dvě studiová alba Plenum (2007) a NP (2009) podle mě nedokázala tak úplně zachytit výjimečnost kapely. Takovou deskou je konečně až aktuální Kultur Shock, která si s energií a výstředností jejich koncertů nijak nezadá. Může za to silný materiál, berlínský producent Jayrope (známe ho ze spolupráce s českými DVA nebo Kazetami) a také kupa hostů, kteří dodávají desce patřičný šmrnc.

Společným motivem patnácti písní na nové desce má být téma střetu západní a východní kultury, na jehož hranicích jsme se podle Napszyklat ve střední Evropě ocitli. Dojem této kulturní geoválky mají posílit hosté, kteří sahají od USA (Dälek) přes střední Evropu (DVA, Bene) až k Japonsku (rapper Sibitt). Ve skutečnosti je ale sound Napszyklat tak silný a svérázný, že o žádném přijímání cizích vlivů nemůže být řeč – i když se za mikrofon postaví zmiňovaný klasik abstraktního hip hopu Dälek, Napszyklat i s anglickým rapem zní pořád jako Napszyklat. A co to znamená? Šramoty a pazvuky proměněné v hiphopové beaty a paranoidní industriální riffy, které škrábou na duši, jednoduše hudba, která je tak intenzivní, že občas budete mít strach, že vylézá z reproduktorů a chce vám něco provést.

Napszyklat jsou často srovnáváni s českými WWW, jenže Sifonův projekt zaostává v exentričnosti, která nedělá z hudby polského tria jen bezbřehou temnotu, i v hudebním rozhledu (a o textech ani nemluvě). Napszyklat také mají za mikrofonem Roberta Piernikowského, který je zároveň šíleným klaunem i zvěstovatelem zkázy. Jeho hysterický rap se na nové desce chytře míchá se skvělými hosty – Dälek je v Kultur Shock tradičně apokalypticky temný a Bene v Tak milujem svet rozverný i meditativní. Povedla se i spolupráce s DVA, kteří místo zpěvu dodali do trochu paranoidního kusu 2+3 jen skřeky a beatbox. Plynutí desky prospívají i atmosférické mezihry, které staví most mezi regulérními skladbami.

02310745.jpeg

Polský hip hop byl vždycky o něco dál než ten ve zbytku střední Evropy – vzpomeňte na O.S.T.R., WWO nebo Bartosze Waglewského alias Fisze a nespočet jeho projektů. Napszyklat by se svojí novou deskou mohli definitivně překročit hranice regionu, a tak nelze než doufat, že si jich všimne blogosféra i hipsterská média a udělají z polského tria hvězdy třeba evropského formátu. Sakramentsky by si to zasloužili.

Napszyklat – Kultur Shock (Ampersand Records, 2011)

autor: Karel Veselý
Spustit audio