Kurátorka současného umění prodá i bramboru v koutě

18. březen 2020

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, přivítaly kurátorku současného umění a novopečenou maminku Evu. Ta jim vysvětlila, jak chápat moderní kumšt a proč může mít i papír s ohnutým rožkem velkou hodnotu.

Eva laickým znalkyním umění Zuzaně a Ivaně vysvětlila, co nyní trenduje v současném umění je to zemina, březová kůra a environmentální témata. Zato vycpané nohy už ustupují do propadliště dějin. Eva se snažila moderátorkám vysvětlit, proč je důležitá harmonie obrazu se zdí a podlahou a že i banán může být výstavní skvost vždycky totiž záleží na ideovém kontextu.

Eva se také přiznala, že má od jednoho nejmenovaného umělce doma stále tři obrazy prostě je zapomněla vrátit, stejně jako se tomu děje jiným lidem u knížek. Ivana se při té příležitosti kála, že kamarádovi deset let nevrátila svazky o architektuře. Děvčata také vyvrátila hoax, že si lidé mohou od umělců půjčit obraz do obýváku, aby zjistili, jestli jim ladí k pohovce. Zuzana během celého pořadu neúnavně propagovala zátiší se zeleninou od holandských mistrů a ostatní dvě ženy se jí za to smály.

Chcete si vzpomenout na to, jak jste chodili s videoartistou, který natáčel filmy s tlejícími bažanty? Pusťte si do duše i uší aktuální díl Buchet a zjistíte, že s takovými zážitky nejste sami.

Spustit audio