Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

27. březen 2009

V pořadu Factory Radia Wave vám představujeme to nejnovější, co se na hudební scéně urodilo. Poprvé tady uslyšíte nově nasazené skladby do vysílání RW, pozvánky na opravdu zajímavé koncerty a také zajímavosti z popkulturního světa. Ty obstarává rubrika Kýbl jejímž tvůrcem byl tento týden Pavel Zelinka.

Bývalý kytarista The Stone Roses John Squire se vyjádřil k tématu reunionu této ostrovní legendy tím, že vytvořil umělecké dílo. Práce nazvaná Statement vznikla poté, co se v médiích objevily zprávy o návratu skupiny. Na jím vytvořeném díle můžeme číst: "Nemám potřebu jakkoliv znesvětit hrob klíčové manchesterské pop skupiny The Stone Roses, 18. 3. 09."

00839345.jpeg

Dvě kapely, které mají letos našlápnuto, se spojily v jednom tracku. Animal Collective remixují nový singl Yeah Yeah Yeah's Zero. Kdo si objedná novou desku It's Blitz do konce března, dostane tento sedmipalec přibalený k CD zdarma!

Po několika sólových albech se Miss Kittin a Hacker vracejí ruku v ruce se svým druhým společným albem Two, které vychází na značce Nobody's Bizzness 23. března. Tento label patří právě Miss Kittin, která na něm vydala loni své sólové album Batbox. Dvojice se také chystá v dubnu a květnu na turné po Evropě.

00888809.jpeg

Velmi nahnutě to vypadá s proslulým producentem Philem Spectorem, tvůrcem legendárních Wall Of Sound, který je delší dobu namočen do kauzy okolo smrti kamarádky vlastní ženy, ke které došlo už před šesti lety. První stání ještě ustál, ale obnovený proces, který právě probíhá, mu není nakloněn. V pondělí soudce doslova prohlásil, že vzhledem ke své povaze "má tendenci vzít do ruky zbraň a vědomě vzít někomu život".

Miguel Trost Depedro alias Kid606 se vrací s novým albem. To vyjde koncem dubna, jeho jméno je Shout at the Döner a ještě teď se můžete aktivně zapojit do remixového klání nad prvním singlem z alba Mr. Wobble's Nightmare.

Na prvního máje se sejde na jednom pódiu nečekaná superskupina složená z Perryho Farrella (Jane's Addiction), Toma Morella (Rage Against The Machine), Jerryho Cantrella (Alice In Chains), Wayne Kramera (MC5), Dona Wase a Billyho Bragga. Večírek bude poctou právě Waynovi, kterého hudební svět vnímá jako jednoho z nejprogresivnějších rockových kytaristů všech dob. Jako třešničku na dortu mohou návštěvníci očekávat i hudební vpády Joan as Police Woman a Miggs.

A ještě jedno spojení. Za necelý měsíc se spojí během jednoho setu na kalifornském festivalu Coachella éterický efébek Antony Hegarty a geniální popař - volnostylař - Matthew Herbert v přeci jen elektroničtějším setu, než na jaký jste od samotného Antonyho zvyklí. Tiše závidíme.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio