Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

2. leden 2009

V pořadu Factory Radia Wave vám představujeme to nejnovější, co se na hudební scéně urodilo. Poprvé tady uslyšíte nově nasazené skladby do vysílání RW, pozvánky na opravdu zajímavé koncerty a také zajímavosti z popkulturního světa. Ty obstarává rubrika Kýbl, jejíž obsah najdete také na našem webu.

Média přinesla zprávu, že frontman Death Cab for Cutie Ben Gibbard požádal o ruku Zooey Deschanel, dívčí polovinu She And Him. Ostrouhali všichni, kdo mají slabost pro dívku, kterou server Stereogum zvolil nejatraktivnější indie hudebnicí uplynulého roku - řekla totiž "YES, BEN". Mimochodem, v kategorii mužů u Stereogum zvítězil Kevin Barnes z of Montreal.

00840313.jpeg

Norský soud oznámil datum líčení s Amy Winehouse a jejím manželem. Dvanáctého ledna by se měli zodpovídat z údajného držení a konzumace marihuany, za které byli zadrženi a pokutováni v říjnu 2007 v norském Bergenu. Sedm gramů konopí Winehousovy stálo noc na policejní stanici a 500 euro. Zpěvačka se proti pokutě ale později odvolala, protože toto přiznání viny by jí mohlo v budoucnu komplikovat vstup na území Spojených států.

Na Jamajce ve věku osmašedesáti let zemřel Vincent Ford, autor například Marleyho evergreenu No Woman, No Cry z roku 1974. Podle BBC byly příčinou smrti komplikace spojené s cukrovkou, kvůli kterým Ford přišel i o obě nohy.

Robert Plant byl na závěr roku 2008 jedním z vyznamenaných Řádem britského impéria v hodnosti Commander. Na stejnou čestnou šarži královna povýšila třeba i saxofonistu Courtneyho Pinea nebo spisovatele Terryho Pratcheta.

Média zveřejnila, že nejvíc lístků na koncerty za uplynulý rok prodala - světe div se - Madonna. Výdělkem bezmála 300 milionů dolarů předstihla další osvědčené mastodonty, jako jsou Celine Dion, Bon Jovi, Bruce Springsteen nebo Police.

00840316.jpeg

Připravte si tyčinky do uší, protože s novým rokem se na nás valí přehršel nových alb. V nejbližších týdnech se můžeme těšit mimo jiné na novinky od Animal Collective, Antony and the Johnsons, Bon Iver, Johna Fruscianteho, Dälek nebo Franz Ferdinand.

autor: Robert Candra
Spustit audio