Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

24. duben 2009

V pořadu Factory Radia Wave vám představujeme to nejnovější, co se na hudební scéně urodilo. Poprvé tady uslyšíte nově nasazené skladby do vysílání RW, pozvánky na opravdu zajímavé koncerty a také zajímavosti z popkulturního světa. Ty obstarává rubrika Kýbl, jejímž tvůrcem byl tento týden Robert Candra.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RUBRIKU!

Jak asi víte, Jane's Addiction se před časem dali znovu dohromady, aby po téměř 18 letech vyrazili na americké turné s Trentem Reznorem, který také produkuje nové písně Jane´s Addiction. Ovšem reunion neprobíhá zrovna hladce. Kapela je rozhádaná jaksepatří a nepomáhají ani Reznorovy mírotvorné intervence. Podle zpěváka Perryho Farrella je to ale v zásadě normální a turné proběhne. Alternativní legendy se taky chystají dát nové skladby k dispozici zdarma na internetu, takže pokud jste fanoušky letitých hitů jako Been Caught Stealin´, 3 Days nebo Jane Says, mějte uši na šťopkách!

00907138.jpeg

Média oznámila, že čtyři zakladatelé švédského BitTorrentového sajtu Pirate Bay byli před několika dny ve Stockholmu odsouzeni k jednomu roku vězení a zaplacení téměř čtyř milionů dolarů filmovým a hudebním společnostem. Byli shledáni vinnými z "napomáhání distribuci ilegálního obsahu na internetu" a plánují se proti rozsudku odvolat. Pirate Bay zatím stále funguje dál. Někomu by se mohlo zdát, že tohle je trochu zbytečně přísný flastr, ne tak třeba Siru Paulu McCartneymu. Podle toho je prý rozsudek fér. McCartney BBC řekl, že podobné servery škodí mladým kapelám a že z pořádné hitovky by muzikanti zaplatili své hypotéky nebo nakrmili děti. To je dojemná starost od jednoho z nejbohatších hudebníků v šoubyznysu. Proč jim ty hypotéky radši nezaplatí sám, ptám se?

Skladba Arcade Fire Wake Up z roku 2004 bude na soundtracku k novému filmu režiséra Spikea Jonzeho Where The Wild Things Are. S režisérem filmů Being John Malkovich nebo Adaptace na soundtracku k chystané novince spolupracují třeba i Karen O a Bradford Cox. Film Where The Wild Things Are by měl do kin vstoupit v říjnu a hrát v něm budou třeba James Gandolfini nebo Forest Whittaker.

A dobrá zpráva na závěr dnešního Kýble: šestnácté album zasloužilých newyorských noisemakerů Sonic Youth s názvem The Eternal vyjde u Matador Records 9. června. Kapela se tak po dlouhé spolupráci s vydavatelstvím Geffen vrací do nezávislých vod. Materiál z alba Sonic Youth prověří v průběhu léta koncertní šňůrou. A vy můžete už teď prověřit otvírák Sacred Trickster. Ať vám chutná.

00590868.jpeg
autor: Robert Candra
Spustit audio