Láska laskavě i nelaskavě

9. únor 2010

Žánr romantické komedie nemá vůbec lehké živobytí. Stříbrné plátno už zažilo lásku snad ve všech myslitelných tvarech, velikostech a kombinacích, a proto film uvozený výrokem "tento příběh vypráví o tom, jak chlapec potkal dívku" rozhodně nevzbuzuje naděje na neotřelost.

Ve výsledku však (500) Days Of Summer výborně vystihuje jiný citát: "že to někdo před tím napsal ještě neznamená, že to není pravda". Film talentovaného debutanta Marca Webba totiž v zúženém žánrovém prostoru manévruje tak šikovně, že se řadí k nejlepším počinům loňského roku.

NECHCET ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Přitom v něm skutečně neběží o nic jiného než o to, že Tom potká Summer a bezhlavě se do ní zamiluje. Bohužel, jeho vyvolená nesdílí víru v pravou lásku a vlastně si vůbec není jistá, co od vztahu očekává. Soužití s ní je tak pro Toma kombinací bezedného štěstí a zničující beznaděje. Dějová linka Webbova filmu nikterak neuhýbá z prozkoumaných cest - seznámení, opatrné námluvy, sbližování, rozchod, deprese. (500) Days Of Summer ale volí nelineární přístup k ději, když volně manévruje mezi různými etapami vztahu hlavních hrdinů. Webb časovou osu využívá k černohumorným kontrastům a relativizování idylických scén. Sarkasmem a anti-iluzivností může (500) Days Of Summer připomenout kultovní Věčný svit neposkvrněné mysli, přesto v jádru zůstává více dětským a hravým.

01089485.jpeg

S žánrovými očekáváními si tvůrci chytře pohrávají - ať už se jedná o sytý hlas pohádkového vypravěče, Tomovo zamilované snění nebo medové svatební scény. (500) Days Of Summer však neodhazuje ostrý hrot skepse a ironie, nevzdává se nadhledu. Funguje stejně nevypočitatelně jako zamilovaná mysl - chvílí tančí v bollywoodsky sytých aranžích, aby se vzápětí potácela v perokresbě smutku a apatie. Marc Webb si v záplavě žánrových fragmentů a odkazů počíná jako zkušený plavec. Vyvažuje pestrost a soudržnost, aniž by mizel po hladinou klišé a sentimentu. Obratně pracuje se změnami tempa vyprávění, které korespondují s naladěním postav. Zdánlivě nesmiřitelné póly romantické pohádky a poučené životní skepse hravě sbližuje ve zmoudřelý, ale nevtíravě civilní celek.

Scénáristé měli navíc opravdu šťastnou ruku na postavy, které jsou obyčejné a uvěřitelné. Toma obratně vede Joseph Gordon-Lewitt jako naivního snílka i životem týraného cynika a s impulzivní "potvorou" Summer si laškovně pohrávají modré oči a nakažlivý úsměv Zoey Deschanel. Ač aktéři snímku opakují stokrát prověřené životní pravdy, dokáží je ztvárňovat bez křeče a přehánění, řečí všedního dne. Díky tomu se ve (500) Days Of Summer snoubí prostořekost a netuctovost indie filmu s líbivou romancí. Film poletuje v nadýchaných žánrových oblacích, aniž by se při tom zpronevěřil Tomovu výroku: "na světě je dost žvástů i bez mé pomoci."

01089486.jpeg

Hodnocení: 85%

autor: Vít Schmarc
Spustit audio